Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto je spavanje s ponderiranom dekom zdravo za vas i koje sve dobrobiti donosi?

Preuzmite sliku

Izmjerene deke koje teže od 5 do 30 kilograma i mogu vam pružiti terapeutske koristi, piše Bright Side.

To je zato što oponašaju tehniku ​​poznatu kao duboki pritisak. U stvari, pritisak se može opisati kao da se osjećate kao da vas neko grli. U početku su ovu deku koristili terapeuti, ali svakodnevno vam može donijeti različite pogodnosti, prenosi Tuzlanski.ba.

Mi razumijemo koliko san može biti važan i uvijek tražimo različite načine koji će vam pomoći da se dobro naspavate. Nakon što saznate o ponderiranim blagodatima pokrivača, mogli biste saznati da je to upravo ono što ste tražili.

1. Dobit ćete zagrljaj

Ponderirana deka simulira pritisak koji se osjeća kao topao i siguran zagrljaj. Zagrljaj je vrlo važan jer ima moć stvoriti osjećaj opuštenosti zbog oslobađanja hormona oksitocina. Istovremeno, otkucaji srca mogu se usporiti, a krvni pritisak smanjiti, što će opustiti tijelo i poboljšati san.

 • 2. Može vam pomoći u borbi protiv anksioznosti

  Ponderirana deka simulira dubok dodir koji bi vam mogao pružiti smirujući osjećaj. Izvrsno je koristiti ovo kako biste se osjećali smireno i lagodno, što će vam pomoći da brže zaspite. Osim toga, ako patite od anksioznosti ili ADHD-a, mogli biste primijetiti da vaši simptomi postaju manje intenzivni.

  3. Moglo bi vam pomoći da ostanete fokusirani

  Škola može biti pravi izazov, pogotovo ako ste učenik koji ima senzorni poremećaj poput autizma. Učionice, buka i hodnici mogu vam postati nesnošljivi i to bi vas moglo uznemiriti i frustrirati. Ponderirana deka vrši blagi, a opet čvrsti pritisak koji bi mogao ublažiti anksioznost uzrokovanu senzornim poremećajima i pomoći vam da se mirno naspavate.

 • 4. Moglo bi vam pomoći u ublažavanju bolova

  Prekrivač vam može pomoći da “prizemljite” svoje tijelo dok spavate i stvoriti umirujući efekt. Tada bi vam u kombinaciji s pritiskom mogao pomoći kod mentalnih i fizičkih bolova. To bi moglo dovesti do smanjenja tableta protiv bolova i do osvježenja ujutro.

  5. Ostvarićete bolji san

  Mogli biste iskusiti umor zbog nedostatka sna ili lošeg sna. Iako mislite da se svake noći dobro naspavate, možda se nećete odmoriti i to može biti razlog zašto se budite umorni. Zamjena uobičajene deke s ponderiranom može poboljšati kvalitet vašeg sna. Možda ćete početi brže zaspati, spavati duže, pa čak i napokon osjećati se odmorno kad se probudite.

 • 6. Nivo stresa će vam se smanjiti

  Ako se borite sa stresom i njegovim neugodnim simptomima, možda će vam trebati više hemikalija za podizanje raspoloženja, serotonina. Duboki pritisak ponderirane deke može pomoći u stvaranju više serotonina, koji smanjuje hormon stresa. Moglo bi vam pomoći da se osjećate opuštenije i čak ublažiti tugu.

  7. Može ublažiti mentalne poremećaje

  Možda će vam koristiti terapeutski dodir ponderiranog pokrivača. Mogao bi vam pomoći u suočavanju s traumatičnim događajima i ublažiti druge mentalne poremećaje poput depresije, pa čak i opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Iako je OCD jedinstven za sve – baš kao i kod stresa, povezan je s niskim nivoima serotonina. Duboki pritisak može djelovati kao terapija pojačavanjem serotonina i održavanjem simptoma OCD pod kontrolom.

 • 8. Moglo bi pomoći kod sindroma nemirnih nogu

  Sindrom nemirnih nogu može biti opterećenje kada spavate. To je zato što su trnci najočitiji noću i mogu poremetiti vaš san. Iako vam kompresijske čarape mogu malo pomoći, možete se osjećati nelagodno jer su uske. S druge strane, ponderirana deka može vam pomoći da se osjećate ugodnije i pružiti vam pritisak za opuštanje koji vam trebaju noge.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,