Isprobajte ovih deset trikova i bazen u dvorištu će vam biti čist cijelog ljeta
Foto: Tuzlanski.ba

Održavanje nadzemnog bazena obično je manje komplikovano i zahtjevno, ali ipak vaš bazen u dvorištu zahtjeva pažnju ako želite da voda bude čista cijelog ljeta

Redovna briga o bazenu će sprečiti rast algi, hemijsku neravnotežu, zamućenu vodu i druge probleme.

Savjeti za održavanje nadzemnih bazena

1. Ne odlažite brigu o bazenu

Možda vam se čini da sa održavanjem bazena ne morate početi baš odmah, ali to nije tako. Imat ćete problema sa vodom, problema sa oblogom bazena ili algama. Da biste bili sigurni da se pravilno brinete o bazenu, pratite sedmičnu i mjesečnu kontrolnu listu za održavanje bazena.

Evo šta sve treba da se uradi:

Provjerite nivo vode.

Čistite filtere.

Provjerite rad pumpe.

Čistite površinu vode.

Pravilno dozirajte algicid, hlor i kontrolu kamenca.

Očistite okolinu bazena.

Provjerite da li je oprema bazena oštećena.

Pažljivo pogledajte poklopac bazena da biste vidjeli bilo kakvo habanje.

2. Test i balans hemikalija

Testiranje i balansiranje hemikalija u bazenu je prva linija odbrane za održavanje čistoće bazena. Redovno testiranje će vas također upozoriti na sve potencijalne nedostatke koje bazen ima prije nego što postanu primjetni. Najmanje jednom sedmično morate:

Testirati nivo pH da biste bili sigurni da je između 7.4 i 7.6.

Testirati nivo hlora, koji treba biti između 2.0 i 4.0 ppm.

Testirati ukupnu alkalnost da biste bili sigurni da je između 80 i 120 ppm.

Testirati nivo kalcijuma, koji bi trebao biti između 200 i 400 ppm.

3. Obezbjedite cirkulaciju vode

Nadzemni bazeni mogu imati problema sa cirkulacijom vode, što omogućava algama da se brzo razmnožavaju. Ovo je posebno evidentno u mrtvim tačkama bazena, koje obično imaju lošu cirkulaciju, uključujući prostore iza stepenica, oko stepenica, ispod skimera i u svim pukotinama ili naborima obloge.

4. Zaštitite zid bazena

Zid bazena zahtjeva njegu isto koliko i voda u njemu. Ne dozvoljavajte da gosti sjede ili stoje (čak i djelimično) na ivicama ili gornjoj šini bazena, jer to može prouzrokovati oštećenje.

5. Neka pumpa radi svakodnevno

Čak i ako ne planirate da ne koristite bazen dan ili dva i dalje bi trebalo da koristite pumpu za bazen i filtrirate najamnje 12 sati svakog dana ako ne želite da otežate održavanje nadzemnog bazena. Pumpa za bazen povlači vodu iz bazena pomoću radnog kola u filter da bi očistila vodu od nakupljene prljavštine i ostataka. Pumpa je također važna, jer održava vodu u pokretu, pa smanjuje rast algi.

6. Otčepite radno kolo

Svakodnevno pokretanje pumpe (i filtera) dovest će do habanja komponenti. Dakle, ako pumpa počne praviti buku, nemojte odmah prazniti bazen. Možda je pumpa začepljena. Radno kolo je mali dio vaše pumpe koji izvlači vodu iz bazena i šalje je u filter, ali ako se začepi lišćem i drugim ostacima, može smanjiti ili čak zaustaviti protok vode.

Da biste otčepili radno kolo pumpe, prvo isključite motor. Zatim ručno isključite napajanje da biste bili sigurni da se pumpa ne može sama uključiti. Nakon toga pronađite lokaciju svog radnog kola uz pomoć priručnika. Izvadite korpu i koristite šrafciger ili komplet za čišćenje radnog kola da uklonite začepljenje.

7. Ne zanemarujte naprsline

Možda mislite da ne morate reagirati na svaku promjenu na oblozi bazena, naročito ako je iznad linije vode. Nije baš tako. Preporučljivo je da riješite probleme čim ih uočite ili se bazen može pokidati.

8. Usisivač za bazen

Najbolje je da usisavate svoj bazen najmanje jednom sedmično, a svakako poslije velike oluje. To je zato što vaš filter nije u stanju da ukloni svu prljavštinu i otpatke u vodi, posebno čestice koje padaju na dno bazena. Ručno usisavanje nadzemnog bazena je najbolji način za podizanje svih ostataka, ali može biti izazov.

9. Koristite solarni pokrivač

Dodavanje solarnog pokrivača olakšava održavanje nadzemnog bazena, jer voda ostaje topla i manje je insekata i otpada.  Solarni pokrivač smanjuje isparavanje vode kako bi se održao stabilan nivo hemikalija i produžava sezonu kupanja održavajući vodu toplijom.

10. Šokirajte bazen

Ako oklijevate da koristite šok u bazenu, jer koristite druge hemikalije, nemojte. Šokiranje je često  neophodno da se vaš bazen oslobodi od tvrdoglavih algi, posebno nakon obilnih padavina. Šok podrazumeva ubacivanje hlora u tečnom stanju ili u prahu i dodaje se u bazen za tretman vode. Možete ga koristiti odvojeno ili istovremeno sa drugim hemikalijama. Obavezno pročitajte etiketu za pravilnu dozu i uputstva. (Lepotaizdravlje.rs)