Foto: Tuzlanski.ba

Baklava je tradicionalno jelo koje se u Bosni i Hercegovini najčešće priprema za Bajram. S obzirom na to da se bliži Kurban - Bajram, u mnogim domaćinstvima već teku pripreme, a iako se nekada ovaj desert pravio po jednom klasičnom receptu, baklava je posljednjih godina doživjela svoju evoluciju. 

Smatra se da baklava potječe iz drevne Mezopotamije. Postoje zapisi o sličnim slatkišima još od vremena Asiraca, koji su pravili tijesto s orasima i medom. Grci su usvojili ovaj recept i dodali svoju tehniku razvijanja tankog tijesta, poznatog kao "phyllo". Bizantinci su dalje razvijali recept dodajući različite začine i slojeve tijesta, a ovaj desert je postao najpopularniji u vrijeme Osmanskog carstva. Popularnost baklave se tada proširila na cijeli Balkan, Bliski Istok, ali i Sjevernu Afriku.

Iako je baklava godinama pravljena po klasičnom receptu koji je uključivao jufke, orahe, šećer i agdu, u posljednje vrijeme ovaj desert doživljava svoju evoluciju. Tako sada imamo čokoladne, veganske, baklave sa kajmakom, a kreativnost je išle do te mjere da postoji i cheesecake baklava.

Evo nekoliko inovativnih verzija baklave koje su popularne u savremenoj kuhinji, a koje vam mogu poslužiti kao inspiracija za nadolazeći Bajram.

Cheesecake Baklava

Kombinacija klasične baklave i cheesecakea. Ova verzija ima slojeve filo tijesta i mljevenih oraha ili pistacija, s kremastim slojem cheesecakea između.
Obično se prelije tradicionalnim sirupom, ali s dodatkom ekstrakta vanilije ili limunove korice za dodatni okus.

Čokoladna Baklava

Ova verzija uključuje slojeve čokolade između jufki, što daje bogat i dekadentan okus. Može se koristiti tamna ili mliječna čokolada, a često se dodaje i čokoladni sirup umjesto tradicionalnog meda ili šećernog sirupa, odnosno agde.

Veganska Baklava

Pravljena bez životinjskih proizvoda, koristeći biljno ulje umjesto maslaca i agavin sirup ili javorov sirup umjesto meda. Orasi, bademi, i lješnjaci su popularan izbor za punjenje.

Baklava s voćem

Dodavanje sušenog voća poput suhih smokava, datulja, marelica ili brusnica u punjenje. Voće dodaje prirodnu slatkoću i bogatstvo okusa.

Slana baklava

Inovativna verzija koja koristi sir, poput feta sira ili kozjeg sira, zajedno s orasima i začinima poput timijana ili ružmarina. Prelijeva se laganim sirupom od meda i začina, stvarajući jedinstveni slatko-slani profil okusa.

Pistacija i ruža baklava

Fokus na pistacije kao glavni orašasti plod, uz dodatak ružine vodice u sirup. Ova verzija ima izrazito aromatičan i egzotičan okus.

Kokosova baklava

Upotreba kokosovog oraha u kombinaciji s tradicionalnim orasima ili bademima. Kokosovo mlijeko može biti dodano u sirup za dodatnu dubinu okusa.

Matcha baklava

Japanski zeleni čaj prah (matcha) dodan u slojeve filo tijesta ili u sirup. Ova verzija ima jedinstvenu zelenu boju i suptilan okus zelenog čaja.

Kafa baklava

Dodavanje instant kafe ili espresso praha u sirup, dajući baklavi bogat okus kafe. Često se kombinuje s čokoladom za dodatnu dubinu.

Bezglutenska baklava

Koriste se bezglutenske jufke i pažljivo birani sastojci kako bi se osigurala sigurnost za osobe s intolerancijom na gluten. Sve ostale komponente se prilagođavaju kako bi se zadržao tradicionalni okus.

Evolucija baklave pokazuje kako se tradicionalni recepti mogu mijenjati i prilagođavati kroz stoljeća, stvarajući bogatstvo raznolikosti koje odražava kulturološke interakcije i kreativnost različitih naroda. (Tuzlanski.ba)