Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u budžetu Federacije BiH za 2024. godinu osiguralo je sredstva u ukupnom iznosu od 26,2 miliona KM za sedam projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i obrta u Federacije BiH.

Vlada FBiH izdvojila 26,2 miliona KM za sedam projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i obrta
Foto: Fena

Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović potpisao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, ugovore sa 248 korisnika grant sredstava u okviru četiri projekta namijenjena razvoju poduzetništva i obrta u Federacije BiH.

Mijatović je podsjetio da je predhodne godine najavio duplo veći budžet za razvoj malih i srednjih preduzeća, da su zatekli sedam miliona KM, a da danas ta sredstava iznose 26,2 miliona KM.

"Federacija BiH u ovom trenutku je apsolutni regionalni lider kada je riječ o izdvajanju sredstava za razvoj male privrede ili za razvoj malih i srednjih preduzeća", istakao je Mijatović dodajući da postoji veliki interes za ove poticaje, da će i iduće godine nastojati povećati sredstva, te dodatno unaprijediti proces apliciranja i njihove dodjele.

U okviru projekta „Poticaj za organizovanje sajmova privrede" potpisani su ugovori sa šest korisnika.

Ukupna vrijednost odobrenih projekata sa učešćem korisnika iznosi 1.937.921 KM, a od čega su grant sredstva Ministarstva 423.123 KM.

U okviru projekta "Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture“ potpisani su ugovori sa devet korisnika.

Ukupna vrijednost odobrenih projekata sa učešćem korisnika iznosi 798.376 KM, od čega su grant sredstva Ministarstva 368.003 KM.

Mijatović je danas potpisao i ugovore o implementaciji poticajnih finansijskih sredstava za projekte "Poticaj za razvoj obrta i srodnih djelatnosti" i "Poticaj novoosnovanim subjektima male privrede".

Za Projekt "Poticaj za razvoj obrta i srodnih djelatnosti" izdvojena su grant sredstva Ministarstva u ukupnom iznosu od 995.753,47 KM za 113 korisnika s područja Federacije BiH.

Grant sredstva Ministarstva od 997.502,83 KM izdvojena su za 120 korisnika iz Federacije BiH u okviru projekta "Poticaj novoosnovanim subjektima male privrede".

Uime korisnika grant sredstava zahvalnost resornom ministarstvu izrazili su obrtnica Mirela Čučuković iz Sarajeva koja se bavi proizvodnjom zdravih proizvoda na bazi meda i ljekovitog bilja, te Edhem Jusić iz Živinica koji ima firmu za proizvodnju stolarije.

"Ova podrška predstavlja priliku da unaprijedimo naše poslovanje, da razvijemo naše biznise. Smatram da je grant šema jako dobro osmišljena i da se svi kojima je potrebna neka pomoć mogu uklopiti", rekla je Čučuković.

Jusić je naveo da je to ujedno dobra prilika za mlade ljude da realiziraju svoje ideje i projekte. Posebno je pohvalio transparentnost u procesu dodjele grant sredstava korisnicima.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u budžetu Federacije BiH za 2024. godinu osiguralo je sredstva u ukupnom iznosu od 26,2 miliona KM za sedam projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i obrta u Federacije BiH.

Nakon provedenog javnog konkursa, koji je ove godine prvi put realizovan putem online platforme, Federalno ministarstvo odobrilo je poticajna finansijska sredstva za ukupno 481 korisnika.

Ranije su potpisani ugovori sa Obrtničkom i Privrednom komorom Federacije BiH, a ugovore za tri preostala projekta ministar Mijatović potpisat će sutra.

Podršku Federalnom ministarstvu u provođenju ovih programa pruža UNDP, i to kroz program „Prevođenje okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja, kao temelj za održivi i inkluzivan rast u BiH“, zajedničke inicijative koju finansira Švedska, a provodi UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women, kao dio podrške UN-a vlastima u Bosni i Hercegovini u implementaciji Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja.