Namjenska industrija Bosne i Hercegovine nastavila je bilježiti rast u prvih šest mjeseci ove godine.

Srbija i Amerika među najvećim kupcima oružja iz Bosne i Hercegovine
Foto: Ilustracija

Ukupan obim razmjene ostvaren je u iznosu od 309 miliona KM. 

Izvoz iz ovog sektora iznosio je 238 miliona KM, što predstavlja rast od 37 posto u odnosu na isti period prošle godine. S druge strane, uvoz je također zabilježio značajan porast od 82 posto, dostigavši vrijednost od 71 milion KM, piše Forbes BiH

Iako je pokrivenost uvoza izvozom zabilježila blagi pad, ona i dalje ostaje na impresivnom nivou od 334 posto, što potvrđuje dominaciju izvoza nad uvozom u ovom sektoru. Ukupan obim razmjene namjenske industrije porastao je za čak 45% u odnosu na isti period prošle godine, odražavajući kontinuirani uspon i važnost ovog sektora za ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Najveći dio izvoza čini municija, koja je ostvarila prihod od 174 miliona KM, što čini 73 posto ukupnog izvoza. Eksplozivi su drugi najzastupljeniji izvozni proizvod s učešćem od 24 posto, dok je vojno oružje izvezeno u vrijednosti od 4,4 miliona KM, odnosno 1,8 posto ukupnog izvoza.

Vodeći izvozni partneri

Glavni izvozni partneri namjenske industrije Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci 2024. godine predvode Sjedinjene Američke Države sa izvozom u vrijednosti od 54 miliona KM, što čini 22,69 posto ukupnog izvoza. Slijede Srbija (25,5 miliona KM), Turska (22,3 miliona KM) i Slovačka Republika (20,7 miliona KM). Među top 10 zemalja partnera su i Bugarska, Irak, Saudijska Arabija, Rumunija, Bangladeš i Velika Britanija. Ukupno, prvih deset izvoznika čini čak 81,05 posto izvoza, dok ostatak otpada na manje partnere.

Uvoz fokusiran na sirovine

Kada je riječ o uvozu, ključni proizvodi su eksplozivi, koji su sirovina za proizvodnju finalnih proizvoda, prvenstveno municije. Uvoz eksploziva činio je čak 80 posto ukupnog uvoza u prvoj polovini 2024. godine, u vrijednosti od 56 miliona KM. Najveći uvozni partneri u ovom sektoru bili su Sjedinjene Američke Države sa 33,22 posto učešća, Srbija (24,04 posto), Egipat (12,10 posto) i Hrvatska (7,97 posto).

Namjenska industrija u Bosni i Hercegovini ima dugu tradiciju koja seže još u period Jugoslavije, kada je ova industrija bila značajan faktor u ekonomiji bivše države.

Svoje zlatno doba doživjela je tokom 1970-ih i 1980-ih godina, kada su brojni proizvodni pogoni otvoreni širom zemlje. Fabrike u Konjicu, Travniku, Goraždu, Banjoj Luci, Hadžićima…, proizvodile su oružje, municiju, eksplozive, te različite vrste vojne opreme koja se izvozila širom svijeta, ali i služila za potrebe domaće vojske. Ova industrija tada je zapošljavala desetine hiljada radnika i predstavljala okosnicu privrede u mnogim područjima BiH.

Nakon rata, industrija je bila suočena s brojnim izazovima, uključujući oštećenu infrastrukturu, propale firme…Od 2010. godine doživljava porast u kontinuitetu. Firme poput “Igmana” iz Konjica, “Pretisa” iz Vogošće, te “Unis Ginexa” iz Goražda predstavljaju okosnicu ove industrije. Ove firme proizvode različite vrste municije, eksploziva i druge vojne opreme, a njihovi proizvodi nalaze kupce na međunarodnom tržištu.