Evo koliko će Njemačka zaraditi od Eura: Uspješno Evropsko prvenstvo može povećati atraktivnosti destinacije
Foto: Tuzlanski.ba

Evropsko prvenstvo 2024. u nogometu donijeti će značajne kratkoročne ekonomske koristi Njemačkoj, posebno u sektoru turizma, ugostiteljstva, transporta, maloprodaje i usluga, donoseći više od dvije milijarde eura, prema proračunima analitičara trgovačke platforme Freedom24.

"Očekuje se da će privreda Njemačke ove godine rasti za oko 0,3 posto, sporije od drugih velikih industrijaliziranih zemalja, ali bi prvenstvo moglo da pruži kratkoročni podsticaj sektorima koji se odnose na turizam i usluge.

Procjenjuje se da Njemačka ima više od dvije milijarde eura prihoda, pri čemu će vjerovatno najviše doprinijeti turizam i ugostiteljstvo", ističe se u analizi objavljenoj u četvrtak.

Takvi događaji mogu poboljšati nacionalno raspoloženje i poboljšati imidž zemlje domaćina.

Uspješno Evropsko prvenstvo, kako u sportskom tako i u organizacionom smislu, može povećati atraktivnost destinacije, navodi se u analizi.

Tako je 1992. godine na Evropskom prvenstvu u Švedskoj dodatni prihod iznosio 40,9 miliona eura, 1996. u Engleskoj 147,3 miliona.

Potom su 2008. godine, na Euru u Švicarskoj i Austriji, prihodi dostigli 1,35 milijardi eura, u Francuskoj 2016. 1,92 milijarde eura, dok su na Euru 2021-, uprkos izazovima pandemije, iznosili 1,9 milijardi.