Svjetla automobila predstavljaju ključni sigurnosni element na putu, omogućujući vozačima bolju vidljivost, kao i vidljivost od strane drugih učesnika u saobraćaju. Stoga je redovno održavanje svjetlosnih sistema, uključujući zamjenu sijalica, od suštinske važnosti za sigurnu vožnju.

Ne mijenjate redovno sijalice na automobilu? Evo zašto je to pogrešno i kako možete uništiti motor
Foto: pixabay

Vijek trajanja automobilske sijalice može varirati u zavisnosti od tipa sijalice, kvaliteta, te učestalosti korištenja.

Halogene sijalice, koje su najčešće, obično traju između 450 i 1000 sati. S druge strane, LED sijalice imaju znatno duži vijek trajanja, često prelazeći 20.000 sati, dok ksenonske sijalice mogu trajati oko 2.000 sati. Preporučuje se da vozači provjeravaju uputstvo proizvođača kako bi dobili precizne informacije o očekivanom vijeku trajanja sijalica.

Kada je vrijeme za zamjenu?

Postoji nekoliko jasnih znakova da je sijalicu potrebno zamijeniti. Prvi i najočigledniji znak je smanjena svjetlosna snaga, što može značiti da je sijalica pri kraju svog vijeka trajanja. Također, treperenje svjetala ili neravnomjerno osvjetljenje mogu biti indikatori problema. Vozači bi trebali redovno provjeravati svjetlosne sisteme svog vozila, posebno prije dužih putovanja ili u uslovima slabije vidljivosti.

Stručnjaci preporučuju preventivnu zamjenu sijalica, čak i prije nego što one potpuno pregore. To posebno važi za parne sijalice kao što su farovi, gdje je preporučljivo zamijeniti obje sijalice istovremeno kako bi se osigurala ravnomjerna osvjetljenost. Također, redovni tehnički pregledi automobila trebali bi uključivati provjeru svih svjetlosnih sistema, uključujući farove, zadnja svjetla, pokazivače smjera i svjetla za maglu.

Redovno održavanje i pravovremena zamjena automobilske rasvjete ključni su za sigurnost na putu. Prateći preporuke proizvođača i stručnjaka, te obraćajući pažnju na znakove smanjenja efikasnosti svjetlosnih sistema, vozači mogu osigurati optimalnu vidljivost i sigurnost, kako za sebe, tako i za druge učesnike u saobraćaju.

Utječe li kvar sijalica na rad motora?

Problemi s radom motora mogu biti raznoliki i mogu biti povezani s neispravnim sijalicama. Čak i nakon zamjene svjećica, može doći do poteškoća poput otežanog pokretanja motora ili smanjenja njegove snage, što obično ukazuje na nepravilno odabrane ili ugrađene sijalice.

Drugi česti problem u vožnji je isprekidani rad motora zbog izostanka paljenja u određenom cilindru. Dugotrajno isprekidano paljenje cilindra može aktivirati kontrolnu lampicu za provjeru ispravnosti motora.

Ovo se često događa zbog izostanka iskre između elektroda sijalice, što može biti uzrokovano neispravnošću visokonaponoskih komponenti. Uzrok ovih problema često je loše stanje sijalica, a najčešći razlog je njihova neredovita zamjena.