Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Promjene do kojih dolazi u tijelu kada previše jedete mrkvu

Preuzmite sliku

Mrkva je ukusno povrće i redovni je sastojak mnogih jela. Osim toga, ovo povrće ima niz zdravstvenih prednosti. Bogate su vlaknima, kalijumom, vitaminima K i C, raznim antioksidansima i beta karotenom, koji ovom povrću daje lijepu narandžastu boju.

Ali to što je mrkva zdrava, ne znači da je možete jesti previše jer se mogu javiti određene nuspojave.

Može da se promijeni boja kože

Ako jedete previše mrkve, možete da unesete previše beta karotena u krvotok zbog čega vaša koža može da poprimi žućkastu boju, prenosi N1.

Promjena boje se uglavnom javlja na dlanovima i stopalima, i ako može izgleda čudno, nije opasno po zdravlje, piše Eat This, Not That.

Niži rizik od razvoja dijabetesa

Mrkva srednje veličine sadrži oko dva grama vlakana, a to usporava apsorpciju glukoze u krvotok.

Osim toga, ovo povrće je bogato i antioksidansima koji pomažu u suzbijanju štete koju prouzrokuju slobodni radikali.

Holandska studija koja je obuhvatila 38.000 osoba pokazala je da postoji snažna povezanost između konzumiranja karotenoida (α-karoten i β-karoten) i nižeg rizika od razvoja dijabetesa.

Osip, oticanje i druge alergijske reakcije

Alergija na mrkvu pogađa oko 25 posto ljudi koji su alergični na hranu u Evropi. Tipične alergijske reakcije su osip i oticanje.

Može pomoći u odbrani od drugih bolesti

Mnoge studije pokazale su povezanost između antioksidansa i boljih ishoda liječenja. Upravo to je jedan od razloga zašto nas uvijek podsjećaju da jedemo više svežeg voća i povrća, a manje prerađenu hranu.

Karotenoidi se često istražuju, a studija iz 2018. godine otkrila je snažnu povezanost između veće koncentracije vitamina C u krvi, karotenoida i vitamina E i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,