Subota, 18. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Namirnice koje ne biste trebali podgrijavati

Jedna od navika mnogih ljudi je da hranu preostalu od ručka ili večere podgrijavaju ponovo. Ali neke namirnice ponovnim zagrijavanjem gube svoju vrijednost, njihove hranjive vrijdnosti se uništavaju.

Neke od namirnica koje gube svoju nutritivnu vrijednost su: jaja, ulje, gljive.

Jaja uglavnom jedemo odmah nakon štoih pripremimo, ali u slučaju da se nađete u situaciji da ih trebate podgrijati, ne radite to. Jaja su super izvor za proteine, ali zagrijavanjem gube proteine, piše Tuzlanski.ba

Ulje nije nikako poželjno koristiti ponovo, jer ono ponovnim zagrijavanjem mijenja strukturu, te time šteti srcu.

  • Krompir ponovnim zagrijavanjem gubi nutritivne vrijednosti, a ukoliko duže stoji mogu se razviti i bakterije koje prourokuju botulizam, rijetko, po život opasno otrovanje.

    Gljive gljive se ne bi trebala zagrijavti na temeperatu preko 70 stepeni.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,