Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

6 stvari koje ruke i nokti govore o vašem zdravlju

Preuzmite sliku

Iako u ruke i nokte gledamo svakog dana, rijetko na njima primjećujemo promjene i znakove koji bi mogli upućivati na probleme sa zdravljem.

Lomljivi nokti pa i drhtave ruke mogu reći puno o zdravlju organizma. Saznajte na što biste trebali obratiti pažnju.

 • ruke-sake-nokti
 • 1. Drhtanje ruku

  Ako vam se ruke nekontrolisano tresu, za početak ne paničarite jer se može raditi o previše kofeina ili premalo sna. Neki lijekovi, poput onih za astmu i protiv depresije mogu uzrokovati ovu pojavu. No, ako vam se ruke prečesto nekontrolisano tresu, vrijeme je da posjetite doktora jer se može raditi i o Parkinsonovoj bolesti, rekao je dr. David E. Bank, profesor dermatologije iz New Yorka.

  2. Lomljivi nokti

  Ako vam se čini da su vam nokti posebno slabi i lomljivi, možda vam nedostaje cinka. Prema riječima dr. Banka, on pomaže kod obnove i rasta noktiju. Ukoliko je to razlog, dodajte ga prehrani.

  3. Bijele mrlje na noktima

  Ova pojava se uglavnom povezuje s lošim prehrambenim navikama, točnije s pomanjkanjem cinka, kalcija i željeza u organizmu. Problem možete riješiti suplementima i konzumacijom namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamine.

  4. Koža koja se ljušti i peruta

  Ako vam se koža na prstima iznenada počne perutati, možda vašem organizmu nedostaje vitamina B. Ovaj vitamin potiče rast noktiju i obnovu kože, a također stvara prirodnu barijeru koja kožu štiti od isušivanja. Osim dodataka prehrani, možete ga pronaći u ribama, kikirikiju, gljivama, avokadu…

  5. Plava boja noktiju

 • nokti-zdravlje-lomljenje
 • Ako vam nokti postanu plave boje to bi značilo da ne dobivaju dovoljno kisika. Razlog može biti bolest dišnog sustava ili Raynaudov sindrom – periferna arterijska bolest. Do ove pojave može doći, ali isto tako kod nekih osoba cirkulacija je jednostavno lošija, posebno kada vladaju zimske, niske temperature. Ipak, ako su vaši nokti kontinuirano plavi, potražite savjet doktora.

  6. Tanki, mekani i savitljivi nokti

  Ovakvi nokti mogu ukazivati na nedostatak kalcija ili proteina. Pazite da u prehranu unesete dovoljno mliječnih proizvoda, kao i sardina i špinata. Ako to ne pomogne, posjetite doktora.

  (ordinacija.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje