Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta se zapravo događa u vašem tijelu kada progutate žvakaću gumu?

Preuzmite sliku

Ljudsko tijelo je čudesno na više načina. Uzmite u obzir činjenicu da može da proizvede milione krvnih ćelija u roku od 60 sekundi.

Ipak, ne postoji razlog da vjerujete u priču koju ste slušali tokom detinjstva i koja kaže kako će žvakaća guma koju ste progutali ostati zarobljena u vašem tijelu sedam godina.

“Ta tvrdnja je naučno tačna otprilike kao i tvrdnja da će vam ako progutate sjemenke lubenice u stomaku narasti lubenica”, kaže stručnjak za zdravstvo iz “Maple Holistics”. 

 • Šta onda vaše tijelo radi s progutanim žvakaćim gumama?

  Žvakaća guma sastoji se od više dijelova: rastezljivog dijela koji možete žvakati i arome, zaslađivača i konzervansa. Ljudsko tijelo ne može probaviti rastezljivi dio, odnosno gumu, ali može probaviti sve dodatke koji ukus čine privlačnijim. To naravno ne znači da će vam žvakaća guma zaglaviti u tijelu, što bi dovelo do problema sa želucem ili probavom. Umjesto toga, tijelo će je probaviti kao i sve druge stvari pa će ona napustiti vaš probavni sistem kroz najviše sedmice dana.

  Da li je opasno progutati žvakaću gumu?

  Nema mnogo istraživanja koja dokazuju kako gutanje žvake može naštetiti vašem zdravlju. Ali, u rijetkim slučajevima, ako u kratkom razdoblju progutate puno žvakaćih guma, možete osjetiti probavne smetnje.

 • “Višekratno gutanje žvakaćih guma može dovesti do bezoara, male mase neprobavljivih materijala koji potencijalno mogu dovesti do začepljenja crijeva”, kaže gastroenterolog Edvin.

  U članku iz 1998. objavljenom u časopisu Pediatrics, istraživači su analizirali tri slučaja u kojima su djeca razvila crevne opstrukcije kao posljedicu gutanja žvaka. Jedan je bio četverogodišnji dječak koji je imao dvogodišnju historiju konstipacije nakon gutanja pet do sedam komada žvakaćih guma svaki dan.  Još jednoj mladoj djevojci uklonjena je raznobojna masa. Ona je više puta dnevno nagrađivana žvakaćim gumama i često ih je gutala kako bi dobila drugu, novu žvaku.

  Najmlađi slučaj bila je djevojčica stara jednu i po godinu koja je progutala gumu i četiri novčića. Masa je bila smještena u njenom jednjaku. Autori studije došli su do pomalo očitog zaključka: “Ukratko, žvakaće gume se ne smiju gutati, kao što se ne smiju ni davati djeci koja to ne razumiju.” (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,