Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kritike za Ramu Isaka iz Američke ambasade: “Šokantno je da ministar MUP-a slavi povratak uhapšenih”

Preuzmite sliku

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odlučio da ne postoji osnovana sumnja Tužilaštva BiH da su prvi čovjek FUP-a Vahidin Munjić i šef specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović počinili krivična djela zbog kojih bi im bio određen pritvor, upriličen je svečani doček za njih dvojicu. Na ovaj postupak reagirala i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Naime, u svom zvaničnom saopćenju da optužbe protiv pomenutih lica nisu nešto za slavlje.

Vezano | Svečani doček pripadnika FUP-a koji su pušteni na slobodu, postrojen policijski vod

“Šokantno je da ministar unutrašnjih poslova FBiH, koji je zadužen za očuvanje vladavine prava, slavi povratak na posao visokih dužnosnika Uprave policije FBiH koji su uhahšeni, terete se i pod istragom su za teška kaznena djela. Ovi policijski službenici imaju pravo na svoj dan na sudu kako bi se obranili od bilo kakvih optužbi, ali optužbe protiv njih nisu nešto za slavlje. Niko nije iznad zakona”, naveli su u saopćenju.

Potom su dodali:

“Povjerenje javnosti je poljuljano kad god se službenici za provođenje zakona, tužiteljstvo ili sudstvo optuže za njegovo kršenje. Nije u skladu s opredjeljenjem za vladavinu prava da Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH omogući povratak na posao policijskim službenicima protiv kojih se vodi istraga zbog zlouporabe položaja. Javni dužnosnici protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja trebaju biti suspendirani do okončanja istrage”, naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Podsjećamo, prilikom dolaska u prostorije FUP-a Munjića i Selmanovića je dočekao federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Njihov dolazak je ispraćen aplauzom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje