Utorak, 14. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nekoliko čaša vina: Recept koji dovodi do smanjenja rizika od srčanih oboljenja

Recept koji dovodi do smanjenja rizika od srčanih oboljenja nedavno su jednom studijom otkrili češki naučnici, trebali biste naime popiti nekoliko čaša vina sedmično za duži život!

Nije  bitno pijete li crno ili bijelo vino, bitno je samo da ga pijete redovno i da ne pretjerujete s količinom. Da ne bi bilo da je sve toliko super jednostavno, postoji još jedna bitna stvar –  za željeni učinak baš morate redovno vježbati.

  • Naime, naučnici su otkrili povezanost između redovnog vježbanja i ispijanja vina te smanjenja lošeg holesterola, kao i rasta onog dobrog.

    Studija je provođena duže od godine dana na 146 ispitanika. Jedna polovica ispitanika morala je konzumirati bijelo, a druga polovica crno vino. Po završetku ispitivanja, uočeno je da je kod one grupe koja nije vježbala holesterol ostao na istoj razini, dok se kod onih koji su redovno vježbali, smanjila razina holesterola te im je porastao HDL holesterol (dobri holesterol). Zato slobodno uživajte u pokojoj čaši vina, sve dok uz to redovno i vježbate! (cosmopolitan.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,