Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo zašto bi djeca trebalo da kuhaju

Preuzmite sliku

Da li ste znali da prilikom učenja neke nove činjenice ili vještine na praktičan način zadržavamo čak 75% informacija koje čujemo?

To znači da svi, počevši od djece u školi, pa sve do odraslih, najlakše uče ono što im neko direktno pokaže i u šta ih uključi. Jedna od najosnovnijih i najkorisnijih vještina u životu je kuhanje, ili priprema hrane. Možda vam se ne čini kao pametna ideja da djeca budu sa vama u kuhinji ali naprotiv, to je odlična ideja. Ne samo da oni usvajaju sve što vide i isprobaju, već je ovo odlična prilika da se družite, a usput i naučite ih korisnim vještinama. Evo zašto djecu treba pozvati u kuhinju.

 • Razvoj fine motorike

  Sa malom djecom u kuhinji treba biti veoma oprezan, ali ako im na fin način objasnite šta treba da rade i oni vide rezultat svog truda, to može da bude višestruko korisno. Naime, djeca razvijaju motoričke sposobnosti na različit način, pa tako mogu da uče da miješaju salatu, mijese tijesto, gnječe limun, mute jaje, pa čak i sjeckaju i ljušte nešto, uz potreban oprez.

  Lakše rješavanje matematičkih i drugih problema

  U skladu sa uzrastom djeteta, svako od njih može da nauči nešto o rješavanju matematičkih problema iz kuhanja. Uzimanje određene količine sastojaka po receptu zahtjevat će upotrebu razlomaka, mjerenje tačne količine i možda i promjenu odnosa sastojaka. Djeca mogu zapisivati sve ove mjere i upoređivati njihove odnose, ona mlađa mogu razvrstavati namirnice po boji, obliku i količini, dok oni najmlađi mogu vraćati poklopce na odgovarajuće posude i tegle.

 • Vježbanje čitanja

  Dajte djeci da pročitaju recept kako bi vježbala dikciju i obogatila vokabular. Pitajte ih koje riječi im nisu jasne, pa im onda razjasnite nedoumice i kažite da po potrebi zapišu ono što su naučili. Jedna zanimljiva aktivnost je da djeca napišu nazive začina i drugih sastojaka koji se nalaze u teglama i poredaju ih po nekom redosljedu koji vi odredite. Čitanje recepta naglas pomoći će i u navikavanju na praćenje uputstva, a djeca će odmah nakon toga vidjeti i praktične posljedice svog truda.

  Put oko svijeta

  Ne samo da istraživanje novih kuhinja donosi zanimljive ukuse, već je i prilika da djeca nauče nešto novo o zemlji iz koje je to jelo. Izaberite zemlju i pokažite im je na globusu ili u atlasu, a dok se jelo peče, zajedno pronađite neke zanimljive informacije o ljudima, običajima i kulturi te zemlje. Također možete djeci zadati da nacrtaju zastavu te zemlje dok vi završavate pripremu obroka. Sve ovo lakše će ih zainteresovati na nove kulture i poželjet će da putuju i istražuju svijet. (Citymagazine)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,