Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dobar za ljude: Znate li šta se skriva iza broja E100 na deklaraciji?

Preuzmite sliku

Kurkumin je prirodni pigment i najvrjedniji sastojak kurkume, korjenaste biljke iz Azije. Kurkuma je karakterističan sastojak za jela u Bangladešu, Maleziji, Šri Lanki i Indoneziji.

Tokom historije se koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja.

Začinski prah kurkume ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji i ostalim kuhinjama južne Azije, a zbog spoznaja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta. Dio je curry praha – mješavine 20 začinskih biljaka i sjemenki, koji karakterističnu boju može zahvaliti kurkuminu.

Kurkuma ili, kako je još nazivaju, indijski šafran osim glavnog aduta kurkumina sadrži i cijeli niz vitamina i minerala. Odličan je izvor mangana, željeza, kalija te vitamina B6. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašikice, kalorijski doprinos je zanemariv i iznosi tek 8 kalorija.

Donosimo vam pet dobrobiti kurkumina, koji se ponekad skriva i pod oznakom E100 na deklaracijama.

1. Dobra je za zdravlje jetre

Kurkuma pomaže smanjiti štetu od patogena i toksičnih spojeva kao što su teški metali, zračenje, nikotin i druge hemikalije.

2. Štiti od artritisa

Snažna antiupalna svojstva kurkume dugo su korištena u staroj indijskoj i ajurvedskoj medicini kao tretman za upalne poremećaje, primjerice artritis i reumatoidni artritis.

 • 3. Pomaže kod zarastanja rana

  Kurkuma ima svojstva antiseptika i analgetika. U davna vremena stavljala se na rane i posjekotine da bi ih izliječila, ali i da se izbjegne infekcija.

  4. Dobra za srce

  Kurkuma je učinkovita u sprečavanju oksidacije kolesterola i stvaranja plaka na krvnim žilama, čime smanjuje šanse za oboljenje od kardiovaskularnih bolesti.

  5. Pomaže kod kožnih bolesti

  Kurkuma je vrlo učinkovita kod kožnih bolesti. Umiješajte je u kremu ili napravite masku i nanesite na problematična područja. U slučaju vodenih kozica primjenjuje se kao prah ili kao pasta kako bi se olakšao proces zacjeljivanja. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,