Foto: Tuzlanski.ba

Roditeljima u današnje vrijeme je veoma teško osmisliti djeci produktivno i zanimljivo ispunjen odmor, pogotovo ako se nalaze na ljetnom raspustu i imaju pregršt slobodnog vremena.

Danas, umjesto skupljanja sličica, lastiša, klikera, gluhih telefona... djeca od svojih roditelja traže pametne telefone, tablete, video igrice, društvene mreže i sve što ide uz to.

Kako djecu odvojiti od svih tih uređaja i interneta?

Rješenje je lagano. Jednostavno ih upoznajte sa igrama iz vašeg djetinjstva.

Ovo su neke od igara kojima su se prijašnje generacije konstantno igrale tokom raspusta:

Ide maca oko tebe

Ovo je omiljena igrica nešto mlađe djece. Djeca čučnu i naprave krug i ne smiju da gledaju okolo. Dok jedno dijete ide oko ostalih, recimo sa maramicom i pjeva pjesmu.

“Ide maca oko tebe, pazi da te ne ogrebe, čuvaj mijo rep, nemoj biti slijep, ako budeš slijep, otpašće ti rep”.

Dijete iza koga je pala maramica, mora da vija drugo dijete koje je bacilo maramicu. Ukoliko mališan koji je bacio maramicu uspije da uđe u krug između djece pobjednik je, a igra se nastavlja tako što novo dijete ide iza ostalih.

Gluhi telefoni

Ova igrica se obično igrala kada se djeca mnogo umore od skakanja, a ne žele još uvijek da idu kući. Tada sjede, stoje ili čuče. Jedno dijete započne igru tako što drugom šapne na uho jednu riječ. Riječ obično bude komplikovana. Svako dijete šapuće drugom djetetu što tiše može šta je čuo i razumio. Kada se stigne do zadnjeg djeteta ono izgovara riječ na glas. Najčešće ta riječ nema veze sa zadatom i onda se svi smiju što je djeci jako zabavno.

Između dvije vatre

Ova igra se igra sa loptom, a cilj je da učestvuje što više djece. Djeca se rasporede tako da sa jedne strane bude njih pet do šest, a isti broj igrača bude u drugoj ekipi. U sredini između dvije grupe djece nalaze se djeca koja pokušavaju da uhvate loptu ili da je izbjegnu. U slučaju da nekoga lopta pogodi, on ispada i tako sve dok svi ne ispadnu iz igre. Onda se mijenjaju. Međutim, svaki put kada neko uhvati loptu kojom je gađan ima pravo pozove nekog odnosno da uđe jedan igrač koji je ispao.

Ćorave bake

Izabere se jedan igrač i vežu mu se oči maramom tako da ništa ne vidi. Zatim ga ostali lagano zavrte oko sopstvene ose, da malo izgubi osećaj za orjentaciju u prostoru. To ne treba da traje dugo kako "ćorava baka" ne bi pala. Ona treba da vas traži. Igrači treba da stanu oko nje, da je dozivaju imenom, gurkaju, a kada “baka” krene prema drugoj djeci, oni treba da se sklanjaju od nje. Ako "baka" uhvati nekog, ona treba da pogodi koga je uhvatila, ne skidajući pri tom povez sa očiju. Ima pravo da opipa lice i tijelo rukama i riječima da "izvuče" koju riječ iz tebe. Ako pogodi koga je uhvatila, ta osoba je nova ćorava baka!

Care care gospodare, koliko je sati?

Za ovu igru je potrebno najmanje troje.

Jedan je bio car, stajao je podanicima okrenut leđima i odgovarao na pitanje na sljedeći način:
- mravljih koraka (stopalo ispred stopala)
- mišjih koraka (mali koraci)
- mačjih koraka (srednji koraci)
- konjskih koraka (veliki koraci)

Igrači se izmjenjuju, a pobjednik je onaj ko prvi dođe do cara.

Igrači mogu i mijenjati glas pa je igra zanimljivija jer ih car ne raspoznaje, a može ih i zeznuti i upropastiti ih tako da ih vrati na početak uz odgovor: “Pao sat u bunar”.

Igra dan-noć

Igra dan noć nevjerovatno je jednostavna, a kad smo bili djeca voljeli smo je igrati. Jedno dijete je “šef” i ostalima govori kada je dan, a kada je noć. Kada je dan igrači moraju ustati, a kada je noć moraju čučnuti. Igra se može igrati i dok sjedite za stolom. Kada je noć spustite glavu na sto, a kad je dan podignete. Kada krivo čučnu ili ustanu ispadaju, a pobjednik je onaj koji zadnji ostane.

Žmire

Ova igra se obično igra predvečer. Jedno dijete stoji uz drvo ili zid i broji do 100 (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40…), a ostala djeca se za to vrijeme kriju. Nakon odbrojavanja, kreće potraga za drugarima, uz prethodnu opasku "Ko se nije sakrio, magarac bio, triput žmurio". Najrasprostranjenija igra nekada, jer su istovremeno mogli da se igraju i dječaci i djevojčice. Žmiri onaj ko se ne tuspasi na vrijeme ili ga onaj koji žmuri i nađe tuspas.

Igra školice

Igra školice može se igrati svugdje gdje ima krede i malo asfalta ili betona po kojem se može crtati.

Nacrtaju se kvadrati i obilježe se brojevima od 1 do 8, što predstavlja razrede škola, pa se na njih baca kamenčić.
Kamenčić mora pasti prvo na polje 1, pa 2, pa 3… tako do 8. Kada padne na neko polje igrač mora na jednoj nozi odskakutati do 8 i vratiti se do 1, ali tako da ne dodiruje granice polja ni kamenčiće. Kada dobro odskače do svog polja s kamenčićem uzima ga sebi. Igra sve dok ne pogriješi, a tada je na redu drugi igrač sa svojim kamenčićem.

Sve ove igrice su zanimljive i idealne za ljetni period, a vaši mališani neće biti prikovani za kauč i ekran nekih od spomenutih uređaja. Također, pored igranja imat će priliku za druženje sa vršnjacima što je veoma korisno za njihov mentalni razvoj. (Tuzlanski.ba)