U decembru pale cijene energije za kućanstva u Austriji
Foto: Tuzlanski.ba

Cijene energije za kućanstva u decembru su pale na mjesečnoj razini. Indeks cijena energije (EPI) pao je 2.4 posto u odnosu na novembar.

Posebno je došlo do jasnog pada kod dizela, lož ulja i benzina. Međutim, u međugodišnjoj usporedbi PPI je bio 6.7 posto viši, a u dvogodišnjoj usporedbi čak plus 35.2 posto, stoji u priopćenju Agencije za energetiku.

U odnosu na novembar 2023. pale su cijene, posebice naftnih derivata poput lož ulja (minus 5.5 posto), dizela (minus 4.9 posto) i premium benzina (minus 4.4 posto). Tipična godišnja potreba od 3.000 litara lož ulja koštala je u decembru oko 3.600 eura, tipičan spremnik dizela od 50 litara košta oko 80 eura, a spremnik vrhunskog benzina oko 74 eura.

Drvni peleti na mjesečnoj su razini jeftiniji za 1.7 posto. Međutim, promjene u drugim izvorima energije bile su ograničene. Struja je u odnosu na prethodni mjesec pojeftinila za 0.6 posto, a ogrjevno drvo za 0.5 posto. Prirodni plin ostao je skup, a cijene su pale samo 0.2 posto. Centralno grijanje također je bilo skupo, cijene se nisu mijenjale iz mjeseca u mjesec.

Iz Agencije za energetiku pišu da su cijene energije za kućanstvo, koje su ponovno porasle u odnosu na decembar 2022., prvenstveno posljedica stupanja na snagu kočnice cijena električne energije. Tada je ta mjera snizila cijene krajnjih potrošača za 21 posto.

Agencija za energetiku smatra da planirano prepolovljenje gornje granice cijene električne energije na 15 centi po kilovatsatu (kWh) ima smisla. Pad veleprodajnih cijena omogućuje izlazak na tržište jeftinijih ponuda koje više ne moraju u tolikoj mjeri subvencionirati država, kaže Karina Knaus iz Agencije za energetiku.

Agencija preporučuje korisnicima koji mogu promijeniti tarife da aktivno potraže nove tarife sljedećih sedmica.