Najveći njemački industrijski sindikat traži povećanje plate za milione radnika
Foto: Tuzlanski.ba

Najveći njemački industrijski sindikat izjavio je u ponedjeljak da će tražiti povećanje plata za milione radnika u pregovorima koji počinju kasnije ove godine, tvrdeći da su kompanije, uključujući proizvođače automobila i mašina, u poziciji da to priušte, javlja Anadolu.

Rukovodstvo sindikata IG Metall saopćilo je da preporučuje značajno povećanje potražnje za 3,9 miliona radnika s obzirom na "uporno visok nivo cijena".

Navedeno je da kompanije imaju mnogo narudžbi i da je jednokratne pomoći "pojela" inflacija.

U posljednjoj rundi pregovora o platama, IG Metall i poslodavci dogovorili su se krajem 2022. o povišicama od ukupno 8,5 posto tokom dvije godine i jednokratnoj isplati u ukupnom iznosu od 3.000 eura, s ciljem ublažavanja efekta visoke inflacije.

IG Metall ovoga puta traži povišicu od sedam posto i jednogodišnji ugovor. Rečeno je da razumije da su neke kompanije u nestabilnoj situaciji, ali tvrdi da to ne umanjuje ukupnu solidnost industrije i sve bolje ekonomske izglede.

U Njemačkoj se dogovori o platama obično sklapaju u pregovorima između organizacija poslodavaca i sindikata koji pokrivaju cijeli sektor, a sporazum postignut u jednoj regiji općenito se primjenjuje u cijeloj zemlji. Trenutni ugovor IG Metalla ističe krajem septembra.

Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj iznosila je 2,4 posto u maju, u odnosu na skoro devet posto na početku prošle godine.

Ekonomija zemlje, najveća evropska, bori se da ostvari rast. Poslodavci tvrde da ekonomska situacija ne dozvoljava velika povećanja plata.