Foto: Tuzlanski.ba

Polarna svjetlost sinoć je obasjala nebo duž cijele Evrope. 

Polarna svjetlost osvijetlila je nebo nad Velikom Britanijom, Njemačkom, Švicarskom i ostalim mnogobrojnim državama dok se na listi našla i Bosna i Hercegovina.

Svjetla na noćnom nebu zapravo su uzrokovana aktivnostima na površini  Sunca. Solarne oluje na površini naše zvijezde stvaraju ogromne oblake električno nabijenih čestica. Te čestice mogu putovati milionima kilometara, a neke se na kraju mogu sudariti sa Zemljom.

Većina tih čestica se odbija, ali neke bivaju zarobljene u Zemljinom magnetnom polju, ubrzavajući prema sjevernom i južnom polu u atmosferu. Zbog toga je aktivnost polarne svjetlosti koncentrisana na magnetskim polovima.

“Te se čestice zatim zabijaju u atome i molekule u Zemljinoj atmosferi i u biti ih zagrijavaju,” objašnjava astronom Kraljevskog opservatorija Tom Kerss. "Ovaj fizički proces nazivamo 'pobuđenje', ali to je vrlo slično zagrijavanju plina i njegovom svjetlucanju."

Dakle, ono što vidimo su atomi i molekule u našoj atmosferi koji se sudaraju sa česticama sa Sunca. Karakteristični valoviti uzorci i 'zavjese' svjetlosti aurore uzrokovani su linijama sile u Zemljinom magnetskom polju.

Iako je polarna svjetlost odnosno aurora borealis fenomen koji se veže za sjever Evrope, nebo iznad Bosne i Hercegovine sinoć je također bilo dio ovog spektakla.