Kim Jong Un poklonio Putinu dva psa autohtone rase iz Sjeverne Koreje
Foto: Tuzlanski.ba

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un poklonio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu par pasa Pungsan, autohtone rase iz Sjeverne Koreje, piše državni medij KCNA.

Razmjena se dogodila tijekom segmenta emitovanog na Centralnoj korejskoj televiziji u četvrtak, u kojem se prikazuju Kim i Putin kako se dive psima, koji su bili vezani za ogradu prekrivenu ružama.

Dvojica vođa su se dodatno zbližili zbog njihove međusobne naklonosti prema životinjama. Kim je hranio konja mrkvom dok ga je Putin nježno tapšao po glavi, prenosi Reuters.

Također su se u srijedu naizmjence vozili u ruskoj limuzini Aurus.

Psi Pungsan, rasa koju je dao Putin, poznati su po svojoj odanosti i lovačkim sposobnostima. Potječu iz planinskih područja sjeverne Sjeverne Koreje i imaju kulturni značaj. U 2018. godini, bivši južnokorejski predsjednik Moon Jae-in primio je par bijelih Pungsana, po imenu "Gomi" i "Songgang", od Kim Jong Una tokom perioda poboljšanih međukorejskih odnosa.

Ovaj gest je dio šire tradicije korištenja životinja kao diplomatskih poklona, ​​koji simboliziraju mir i dobru volju. Nedavni poklon Putinu mogao bi se shvatiti kao pokušaj jačanja veza između Sjeverne Koreje i Rusije.

Godine 2022., teretni voz sa 30 sivih rasnih konja krenuo je sa dalekog istoka Rusije u Sjevernu Koreju preko prijelaza Khasan-Tumangan. Ovo je bila prva prijavljena pošiljka voza između dvije zemlje nakon pandemije, što ukazuje na tekuću ekonomsku i kulturnu razmjenu.

Poklanjanje pasa Pungsan predsjedniku Putinu od strane Kim Jong Un-a naglašava lične veze koje mogu biti osnova političkih saveza. Ovi psi, sa svojom dugom historijom i kulturnim značajem, služe kao moćan simbol u međunarodnoj diplomatiji.