Hiljade Izraelaca protestuju u Tel Avivu tražeći od premijera Benjamina Netanyahua da postigne dogovor o razmjeni zatvorenika s Hamasom, javlja Anadolu.

Foto: Anadolu Agency

Prema dnevniku "Israel Hayom", među okupljenima su bile i porodice i rođaci zarobljenih u Gazi. Marširali su od trga Dizengoff uoči Netanyahuovog obraćanja američkom Kongresu.

Netanyahu je stigao u Capitol Hill, sjedište američkog Kongresa, u srijedu navečer.

Izraelski kanal 12 je ranije objavio da je izraelski pregovarački tim odgodio zakazanu posjetu Kataru u četvrtak za iduću sedmicu radi razgovora o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o razmjeni zatvorenika s Hamasom.

Posjeta je odgođena kako bi se čekao ishod zakazanog sastanka između Netanyahua i američkog predsjednika Joea Bidena u Washingtonu u četvrtak, objavio je kanal, pozivajući se na neimenovani dobro pozicionirani izvor.

"Tokom svog sastanka, Netanyahu i Biden će razgovarati o okviru sporazuma i kako dalje s njim. Stoga će izraelski tim nakon sastanka krenuti u Katar", dodao je izvor.

Mjesecima, SAD, Katar i Egipat pokušavaju postići sporazum između Izraela i Hamasa kako bi osigurali razmjenu zarobljenika i prekid vatre i omogućili da humanitarna pomoć uđe u Pojas Gaze.

Međutim, posrednički napori su zaustavljeni zbog Netanyahuovog odbijanja da ispuni Hamasove zahtjeve da zaustavi rat.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael od 7. oktobra izvodi kontinuirane napade u Pojasu Gaze u kojim je do sada ubijeno blizu 39.100, a ranjeno više od 90.200 Palestinaca.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je naredio Tel Avivu da odmah zaustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafah, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.