Vlasti u gradu Moskvi nude rekordan bonus za prijavu za nove regrute koji će se boriti u Ukrajini, što je najnoviji znak borbe za povećanje broja ruskih vojnika.

Gradonačelnik Moskve nudi stanovnicima rekordnih 22.000 dolara ako se priključe ruskoj vojsci
Foto: Anadolu Agency

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin uveo je jednokratni bonus od 1,9 miliona rubalja ili oko 22 hiljade dolara za stanovnike grada koji se pridruže vojsci, navodi se u saopštenju od utorka.

Svako ko prihvati ponudu zaradio bi čak 5,2 miliona rubalja ili oko 60 hiljada dolara u prvoj godini službe, dodaje se u saopštenju, piše CNN

Oni koji su voljni da se pridruže borbi u Ukrajini takođe mogu dobiti jednokratnu novčanu isplatu od oko 5.690 do 11.390 dolara za povrede, "u zavisnosti od težine", a porodici vojnika poginulog u akciji moglo bi da bude plaćeno 34.150 dolara.

Dok su brojevi žrtava u Rusiji i dalje obavijeni velom tajne, procjene govore da je broj poginulih među vojnicima visok. Više od 70 hiljada vojnika je vjerovatno ubijeno ili ranjeno samo u maju i junu, navelo je britansko ministarstvo odbrane u ažuriranju od 12. jula, dok se ruska vojska suočila s velikim gubicima na novom frontu u regiji Harkov.

Procjenjuje se da je Rusija izgubila 87% aktivnih kopnenih trupa koje je imala prije invazije na Ukrajinu i dvije trećine svojih tenkova prije invazije, rekao je za CNN izvor upoznat sa procjenom američkih obavještajnih službi sa deklasifikovanih podataka dostavljenom Kongresu u decembru prošle godine.

Kako broj smrtnih slučajeva raste, Kremlj posvuda traži borce koje će poslati na front.

Putin je naredio vojsci zemlje da poveća broj vojnika za 170 hiljada, što bi ukupan broj ruskog vojnog osoblja povećalo na više od 2,2 miliona, uključujući 1,32 miliona vojnika, prema dekretu koji je Kremlj objavio u decembru.

To je jednako povećanju veličine ruske vojske za 15% i predstavlja drugo takvo proširenje vojske otkako je Putin pokrenuo njenu invaziju.