Francuska sprinterka Sounkamba Sylla kaže da joj je zabranjen pristup u petak na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu jer nosi hidžab.

Francuskoj atletičarki zbog hidžaba zabranjen dolazak na otvorenje Olimpijskih igara
Foto: Instagram | Ogorčena odlukom

Sounkamba Sylla objavila je na društvenim mrežama kako joj je zabranjen pristup ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u petak jer nosi hidžab.

"Odabrani ste za Olimpijske igre koje se organizuju u vašoj zemlji, ali ne možete učestvovati na ceremoniji otvaranja jer nosite maramu”, napisala je 26-godišnja atletičarka na svom Instagram profilu.

Francuski olimpijski komitet rekao je da radi s njom na pronalaženju rješenja koje je u skladu sa sekularnim zahtjevima tima za sportiste, piše CBC

U srijedu je David Lappartient, predsjednik FOC-a, rekao da su francuski olimpijci vezani sekularnim principima koji se primjenjuju na radnike u javnom sektoru u Francuskoj, razdvajajući državu i crkvu, što uključuje zabranu hidžaba.

"To možda ponekad nije razumljivo u drugim zemljama svijeta, ali to je dio našeg DNK ovdje u Francuskoj", rekao je.

Lappartient je rekao da su u toku razgovori sa Syllom kako bi se pronašlo rješenje koje će biti u skladu sa sekularnim zahtjevima francuskog olimpijskog tima, a istovremeno se poštuje "legitimna želja sportistkinje da se njena uvjerenja poštuju".

"Ne sumnjam da se rješenje može pronaći", rekao je. „Nadamo se da će svi moći da učestvuju u ceremoniji otvaranja.“

Syllin post izazvao je podršku kolega sportista, uključujući članove francuskog olimpijskog tima, koji su izrazili svoje ogorčenje. Skakačica s motkom Marie-Julie Bonnin komentarisala je "Ne mogu vjerovati" na Syllinu objavu, a saigrač iz štafete Muhammad Abdallah Kounta je dodao "sloboda, jednakost, bratstvo kažu. Molimo podijelite ovo. Ovo nije normalno."

Sylla se takmičila sa crnom maramom na nekoliko prethodnih takmičenja, uključujući Svjetsko prvenstvo 2022. i 2023., kao i Svjetske štafete u maju 2024.