Zakon uređuje materijalnu podršku osobama sa invaliditetom, te postupak za ostvarivanje osnovnih prava. 

Zastupnički Dom PFBiH usvojio prijedlog zakona o okviru materijalne podrške osobama sa invaliditetom
Foto: Fena | Rezultat dugogodišnjeg truda

Ovim zakonom također se uređuju osnovni principi zaštite osoba sa invaliditetom, uključujući definicije osobe sa invaliditetom, kao i invaliditeta, te jedinstvena načela i institucionalni model za ocjenu stepena invaliditeta. 

Prijedlog zakona upućen je na Dom naroda na konačno usvajanje.

"Ovaj zakon je rezultat dugogodišnjeg truda, brojnih rasprava i kompromisa. Od 2009. godine radi se na njegovom usaglašavanju i danas, u 2024. godini, napokon smo došli do trenutka kada možemo reći da smo pronašli zajednički jezik i ravnotežu između različitih interesa", kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Naveo je da usvajanje ovog zakona u Zastupničkom domu predstavlja ogroman korak naprijed u zaštiti prava osoba sa invaliditetom.

"Ovaj zakon osigurava da svi građani, bez obzira na svoje sposobnosti, imaju pravo na dostojanstven život i ravnopravno učešće u društvu. Nakon više od deset godina rada, konačno smo došli do rješenja koje će značajno unaprijediti životne uslove naših sugrađana sa invaliditetom. Nadamo se da će i Dom naroda prepoznati važnost ovog zakona i usvojiti ga u što kraćem roku", rekao je Delić.

Ovim zakonom uređuju se osnovni principi zaštite osoba sa invaliditetom, uključujući definicije osobe sa invaliditetom, kao i invaliditeta, te jedinstvena načela i institucionalni model za ocjenu stepena invaliditeta. Zakon također uređuje materijalnu podršku osobama sa invaliditetom, te postupak za ostvarivanje osnovnih prava.

Zakonom su propisana i prava osoba sa invaliditetom, kao i uslovi, način i postupak utvrđivanja prava na ličnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć od drugog lica, te ortopedski dodatak.

Pravo na novčane naknade po odredbama ovog zakona ostvaruju osobe sa invaliditetom, kod kojih je ocjenom medicinskog vještačenja Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja utvrđen procenat ukupnog oštećenja organizma u visini od 90 posto i 100 posto, te koje su državljani Bosne i Hercegovine i imaju prijavljeno stalno prebivalište na području Federacije u trajanju od najmanje šest mjeseci.

Ukoliko Dom naroda usvoji ovaj prijedlog zakona, konačno ćemo imati lex specialis propis koji će osigurati sveobuhvatnu i pravičnu podršku osobama sa invaliditetom u našoj zajednici.