U Sudu BiH danas nastavak suđenja Dodiku i Lukiću
Foto: Tuzlanski.ba

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas će biti nastavljen sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića zbog nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Branilac predsjednika RS advokat Goran Bubić očekuje da će u nastavku procesa Tužilaštvo nastaviti sa izvođenjem dokaza, kao i da će Sud da odluči o predloženim dokazima odbrane.

Lukićev advokat Miljkan Pucar rekao je da je odbrana pripremila materijalne dokaze i da se nada da će Sud BiH prihvatiti sve njihove prijedloge.

Pucar je istakao da je odbrana spremila brojne materijalne dokaze, kao i da će pred Sudom pojaviti i svjedoci, odnosno eksperti.

Na prethodnom ročištu 29. aprila, Sud BiH i odbrana nisu prihvatili kao dokaz Tužilaštva BiH Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je riječ o dokumentu koji je Tužilaštvo BiH skinulo sa internet stranice UN i prevelo na bosanski jezik.

Sudija u ovom postupku Sena Uzunović zatražila je od Tužilaštva BiH da dostavi dokument Aneks 10 Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku i sa adekvatnim prevodom.

Uzunovićeva je odbacila da kao dokaze prhvati i 30 novinskih članaka, te istakla da se kao dokazi mogu prihvatiti jedno orignalni dokumenti, ovjerene kopije i kopije.

Tužlaštvo BiH je tada kao dokaze predočilo i kopije odluka visokog predstavnika Šmita skinute sa strance OHR-a kojima je van snage stavio oluke Narodne skupštne Republike Srpske kojima se ne primjenjuju i ne prihvataju Schmidtove odluke, kao i one o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Nastavak suđenja predviđen je za 13.00 sati. (SRNA)