Tuzlanski robotičari ponovo na vrhuncu: STEM akademija Tuzla prvak po četvrti put, odnijela zlato u dvije kategorije
Foto: Tuzlanski.ba

Na državnom prvenstvu u robotici koje se održalo 09. juna 2024. godine u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici najuspješniji su bili mladi robotičari STEM akademije Tuzla.

Oni su osvojili zlatne medalje u kategorijama Elementary i Senior a zlato u kategoriji Junior osvojio je tim STEM akademija Zenica.

Tuzlaci titulu prvaka ponosno nose već četvrtu godinu zaredom, prethodna tri puta u kategoriji Junior a ove godine jubilarno i u Senior kategoriji.

Seniorski tim u sastavu sa Selmom Mujačić, Ismarom Aljukićem i Mirzom Salamovićem, predvođeni trenerom Dejanom Bojićem pokazao je svoje znanje i vještine prethodne tri godine, a ove godine opravdao očekivanja još jednom pobjedom.

Najmlađi tim STEM akademije čine: Omer Muharemagić, Mak Šimleša i Vedad Arnaut, predvođeni trenerom Mateom Banovićem po prvi puta se okitio zlatom.

Na takmičenju učestvovala 120 učesnika

Na takmičenju su se nadmetala 120 učesnika a moguli su se prijavljivati u tri različite kategorije i to Elementary između osam i 12 godina, Juniori između 11 i 15 godina i Seniori između 14 i 19 godina. Prvoplasirane ekipe iz sve tri kategorije ostvarile su plasman na završnicu WRO - Svjetske robotičke olimpijade koja se ove godine održava u turskom Izmiru na kojoj učestvuju ekipe iz 94 zemlje svijeta.

Drugoplasirane ekipe u sve tri kategorije - dvije sa STEM akademije Zenica i jedna sa STEM akademije Sarajevo plasirale su se na Evropsko prvenstvo koje se ove godine održava u Breši, Italiji.

Učenici kroz ovakvo takmičenje razvijaju nova polja i misije ali i veću percepciju okoline, kontrole i navigacije. Zadatak je bio da kreiraju robote koji će imati dovoljno snage da podignu ili guraju predmete određenih veličina. STEM akademija organizuje edukacije za djecu i mlade uzrasta od 5 do 18 godina u edukacijskim i franšiznim centrima širom BiH.

Svi znatiželjni umovi mogu im se pridružiti u uzbudljivoj avanturi u svijetu nauke i tehnologije. (Tuzlanski.ba)