Foto: Tuzlanski.ba

Kada je, osiguravajući siguran prelaz ulice, "nabacio peticu" i pozdravio se sa svakim dječakom i svakom djevojčicom, policajac Jasmin Nokto, nije ni sanjao da će taj trenutak biti zabilježen, i da će postati regionalno viralan. Ali jeste.

Nakon što je Tuzlanski.ba objavio nesvakidašnji trenutak, video je, za kratko vrijeme postao viralan, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu. Nizali su se komentari podrške, a video je, uključujući sve društvene mreže na kojima je podijeljen, zabilježio milionske preglede.

Mnogi sugrađani su i prepoznali o kojem policajcu je riječ, a za one koji nisu, otkrivamo da se radi o službeniku MUP- a Tuzlanskog kantona, Jasminu Nokti. U intervjuu za Tuzlanski.ba, Nokto govori o tome kako se osjećao kada je prvi put pogledao video i pročitao na hiljade komentara upućenih njemu.

"Kada sam u trenutku pozdravio svakog dječaka i djevojčicu, moj fokus bio je na pružanju podrške i osiguranju sigurnog prelaska ulice. Osjećao sam se ispunjeno znajući da sam mogao uljepšati njihov dan i doprinijeti njihovom osjećaju sigurnosti.

Kada sam kasnije pogledao video na internetu i vidio mnogo pozitivnih komentara, osjećao sam se duboko dirnutim i ponosnim. Bilo je lijepo vidjeti kako je jedan mali gest ljudskosti i pažnje prema djeci izazvao tako pozitivnu reakciju i inspirirao ljude. Osjećaj da sam nehotice postao dio nečeg tako lijepog i inspirativnog bio je zaista poseban i motivirajući.", kaže Nokto.

Ovaj video je pokazao i koliko smo se kao društvo udaljili od jednostavnih malih znakova pažnje poput pozdravljanja sa najmlađima. Gest koji bi trebao biti dio naše svakodnevice, zapravo je rijetkost, a onda kada se desi, bude pravo osvježenje. Pitali smo Jasmina šta ga je navelo da taj dan tako postupi.

"Ono što me navelo da postupim na taj način s mališanima je svijest o važnosti pružanja podrške i pažnje najmlađima u našem društvu. Djeca su budućnost i važno je da se osjećaju podržano i sigurno u svojoj okolini. Kao policajac, imam odgovornost da budem primjer i da doprinesem stvaranju pozitivne atmosfere u zajednici.

Također, vjerujem u snagu sitnih gestova ljubaznosti i empatije u stvaranju pozitivnih promjena. Pozdravljajući svakog dječaka i djevojčicu na pješačkom prelazu, želio sam im pokazati da su važni i da su dobrodošli u svakom trenutku. To je bila spontana reakcija iz srca, motivirana željom da učinim nešto lijepo i pozitivno za djecu koja su prolazila. U konačnici, vjerujem da je važno da se svaki član zajednice osjeća podržano i poštovano, bez obzira na dob. Gestovi poput ovoga mogu doprinijeti stvaranju veće povezanosti, osjećaja zajedništva  i sigurnosti među ljudima.", objašnjava.

Povjerenje umjesto straha

U bh. društvu se djeca nerijeko plaše policijskih službenika, a razlog može biti i način odgajanja u kojem ih roditelji, ukoliko urade nešto pogrešno, plaše dolaskom policije. Treba li graditi tu emociju kod djece ili ipak raditi na povjerenju, pitali smo našeg sagovornika.

''Mislim da je izuzetno važno raditi na gradnji povjerenja između djece i policije umjesto poticanja straha. Djeca trebaju shvatiti da su policajci tu kako bi ih zaštitili i pružili podršku, te da su njihovi prijatelji u zajednici i da im se uvijek mogu obratiti za pomoć.

Razumijem da roditelji žele da njihova djeca budu oprezna i da razumiju važnost poštivanja zakona, ali strah od policije ne bi trebao biti osnovni motiv za to. Umjesto toga, roditelji mogu djecu poučavati o ulozi policije u očuvanju reda i sigurnosti u zajednici na način koji je prilagođen njihovom uzrastu. To uključuje razgovore o tome kada i kako tražiti pomoć policije ako je potrebno, kao i o tome kako se ponašati u prisustvu policajaca.'', dodaje Jasmin.

Policija aktivno radi na izgradnji povjerenja u zajednici kroz programe poput edukacije o sigurnosti za djecu, sudjelovanje u aktivnostima u školama i zajednici te stvaranje prilika za pozitivan kontakt s djecom izvan situacija koje su vezane uz krivična djela ili prekršaje, kaže naš sagovornik dodavši da se ''kroz takve aktivnosti i otvorenu komunikaciju, gradi bolje razumijevanje i povjerenje između djece i policije, što će rezultirati sigurnijom i harmoničnijom zajednicom''.

Osobe koje rade u službi građana, morale bi imati izraženu empatiju, smatra naš sagovornik.

''Izražena empatija je ključna karakteristika za policijske službenike jer omogućava bolje razumijevanje i suosjećanje s potrebama i osjećajima građana s kojima dolaze u kontakt. Mislim da je jedna od najvažnijih osobina koju policajac treba imati empatija. Empatija omogućava policajcu da bolje razumije i suosjeća s ljudima s kojima dolazi u kontakt, bez obzira na njihovu poziciju ili situaciju. Također, omogućava bolje razumijevanje, podršku i rješavanje problema u zajednici, što doprinosi izgradnji sigurnijeg i harmoničnijeg društva“. dodaje.

Želja za pomaganjem drugima motivacija za policijsku karijeru

Za Tuzlanski.ba Nokto je ispričao i zašto je odabrao ovaj poziv. Nedavno se, kaže, zaposlio u Upravi policije MUP-a TK, te je uspješno okončao obuku na policijskoj akademiji FMUP -a Vrace kao i praktičnu obuku.

''Odlučio sam postati policajac jer želim aktivno doprinositi zajednici i osjećati se korisnim u zaštiti i podršci drugim ljudima. Policijski posao omogućava mi da budem direktno uključen u održavanje reda i sigurnosti te da pružam pomoć ljudima u nevolji. Obuka na policijskoj akademiji kao i u MUP-u TK, pružila mi je potrebna znanja, vještine i moralne smjernice kako bih obavljao posao policajca na odgovoran i efikasan način. Kroz obuku i praksu stekao sam razumijevanje zakona, postupanja u hitnim situacijama te tehnike komunikacije s građanima.

Također, bitno je istaknuti da sam odabrao ovaj poziv jer sam uvjeren da  kao pojedinac ipak mogu doprinijeti pozitivnim promjenama u zajednici i pružiti pomoć i podršku ljudima u teškim situacijama. Moja želja za pomaganjem drugima i osjećaj odgovornosti prema sigurnosti i dobrobiti zajednice motivirali su me da se odlučim za karijeru u policijskim snagama.'', kaže.

Da je bilo još djece tog dana na ulici, Jasmin Nokto kaže da ne bi izostavio niti jedno dijete koliko god vremena mu to oduzelo.

''U konačnici, kao sportista i mlada osoba, bio bih sposoban da se nosim s velikim brojem djece i da im pružim podršku na način koji bi im uljepšao dan. Jer ipak djeca su svjetlo na kraju tunela, nada za bolju budućnost.'', zaključuje za kraj našeg razgovora. (Tuzlanski.ba)