Jučer je u Odžaku priveden član udruženja poljoprivrednika ''Žito'', a postupanje policijskih službenika prilikom privođenja mnogi su osudili. 

Traže se sankcije: Policajci poljoprivredniku iz Odžaka slomili rebro i vilicu
Foto: Facebook | Nasilje nad poljoprivrednikom

Video hapšenja poljoprivrednika Amira Bikića objavio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, a na snimku se može vidjeti kako nad Bikićem vršeno fizičko nasilje od strane policijskih službenika. 

Kako su saopštili ostali članovi Udruženja, Bikiću je tom prilikom slomljeni rebro i vilica nakon čega je hospitalizovan. 

Kako bi ukazali na ovaj problem, poljoprivrednici danas održavaju i mirne proteste ispred zgrade Općine Odžak, a predsjednik Udruženja Federacije Bosne i Hercegovine pružio je podršku mirnom okupljanju. 

''To što se radi nisu normalne, niti razumne stvari. Tražit ćemo sankcionisanje policijskih službenika koji su provodili tu prekomjernu silu. Tražit ćemo i da se ubrza dodjela te zemlje poljoprivrednim prizvođačima i da se okonča trakavica koja traje godinama unazad da se situacija ne bi dalje komplikovala'', rekao je Bićo.

Ovakav čin je sramotan i alarm je za reakciju, dodao je. 

''Čovjeku je slomljeno rebro, slomljena mu vilica i nema opravdanja za tako postupanje'', istaknuo je.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić osudio je bespotrebnu upotrebu sile nad poljoprivrednicima Odžaka od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Kemal Hrnjić

''Sa zabrinutošću i ogorčenjem primio sam informaciju o hapšenju poljoprivrednika u Odžaku. Smatram da je upotreba sile nad našim poljoprivrednicima neprihvatljiva i osuđujem svaki oblik prekomjerne upotrebe sile i nasilja nad poljoprivrednicima koji nastoje riješiti višegodišnji spor oko zemljišta u Odžaku'', dodavši da poljoprivrednici su važna karika našeg društva i njihova briga i nezadovoljstvo zaslužuje pažnju.

Pravo na rad i privređivanje su osnovna ljudska prava koja moraju biti zaštićena i poštovana, kazao je. 

''Pozivam nadležne organe da postupaju u skladu sa zakonom i da pronađu načine za rješavanje konflikata i sporova kroz dijalog i pregovore. Posebno pozivam kantonalne i općinske vlasti da na bazi postojećih sudskih rješenja kao i otvorenog dijaloga i dogovora iznađu najbolja rješenja''istakao je ministar Hrnjić. 

Inače, već duži niz godina u Odžaku traje polemika oko državnog poljoprivrednog zemljišta u koju su uključeni Općina Odžak, Ministarstvo poljoprivrede Posavskog kantona, firma Poljoprivrednik iz Dervente te lokalni poljoprivrednici iz Odžaka. 

Lokalni poljoprivrednici tvrde da se pred njihovim očima događa nepravda jer vlast sve radi da bi pogodovala firmi Poljoprivrednik iz Dervente.

Ovaj slučaj tretiran je i na sudu, a presudom je odlučeno da niko nema pravo obrađivati zemljište. Nakon što su traktori firme Poljoprivrednik iz Dervente počeli obrađivati zemlju, poljoprivrednici su pozvali policiju, a kada je poljoprivrednik Bićo upitao policajca zašto njega zapisuje, uslijedilo je nasilno privođenje koje je rezultiralo teškim fizičkim povredama poljoprivrednika.