Sladić nakon prekida električne energije: Zbog klime sve zemlje su u istom loncu i svi ispaštamo podjednako
Foto: Tuzlanski.ba

Najpoznatiji bh meteorolog Nedim Sladić osvrnuo se na današnji prekid električnom energijom u BiH i regionu. 

Sladić je izdvojio pretpostavku koju su kazali nadležni, a prenijeli mediji o tome da se “pretpostavlja da je zbog visokih temperatura zraka skočila potrošnja i da se elektroenergetski sistem srušio''. Podsjetio je u svojoj objavi da su oba entitetska zavoda izdala crveno upozorenje na izuzetno visoke temperature zraka, koje između ostalog mogu uzrokovati “infrastrukturalne kvarove i oštećenja”.

''Koliko god to smiješno zvučalo, otiđite na stranicu gdje je izdato upozorenje i uvjerite se sami. Zavodi odradili svoj dio posla maestralno.'', piše Nedim.

Dalje dodaje da ovo nije problem samo Bosne i Hercegovine, već svih balkanskih zemalja.

Nezahvalno bi bilo izdvojiti samo jednu zemlju. Ako trenutni sistem nije u stanju ni u jednoj od naših zemalja podnijeti ovako visoke temperature zraka, to može potegnuti pitanje koliko smo pripremljeni/nepripremljeni za ljetne toplotne valove poput ovih koji će u budućnosti biti slični, učestaliji, a da ne govorimo u pojedinim epizodama i jači. Sad govorimo o klimi, neovisno o tome ko je kriv. Sve zemlje su u istom loncu i maltene svi ispaštamo podjednako'', istaknuo je.

"A možda je još bolje pitanje - je li to puka sreća bila da u proteklih 15-20 godina smo prolazili gotovo pa netaknuto? Istini za volju, bilo je i jačih toplotnih valova od ovog - recimo, primjera radi, juli 2007. godine?", zaključio je bh meteorolog. (Tuzlanski.ba)