Porodice tri plus: Novim uslovima za sticanje prava na dječiji dodatak roditelji na gubitku sedam miliona KM
Foto: Tuzlanski.ba

Udruženje „Porodice tri plus“ upozoravaju da su novim uslovima za sticanje prava na dječiji dodatak roditelji na gubitku sedam miliona KM.

U saopćenju ovog udruženja se navodi da je dosadašnji način isplate dječijeg dodatka podrazumijevao da se novčana sredstva isplaćuju na bankovni račun jednog od roditelja, međutim novim Pravilnikom Federalno ministarstvo rada i socijane politike je kao uslov za ostvarivanje dječijeg dodatka obavezalo roditelje na otvaranje bankovnog računa za svako dijete posebno.

- S obzirom na to da oko 85.000 djece u Federaciji BiH ostvaruje ovo pravo, a cijena otvaranja bankovnog računa kreće se od četiri do devet KM mjesečno po djetetu, novim Pravilnikom o potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava na dječiji dodatak nanosi se velika materijalna šteta porodicama - korisnicima dječijeg dodatka - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da prosječni godišnji troškovi na ime održavanja bankovnog računa za jedno dijete iznose 84 KM, dvoje 168 KM, a za troje i više djece roditelji moraju platiti i više od 250 KM. Krajni iznos koji sve porodice koje ostvaruju pravo na dječiji dodatak u FBiH moraju izdvojiti iznosi više od 7.000.000 KM godišnje.

U vezi s tim, udruženje „Porodice tri plus“ uputilo je hitan zahtjev Vladi Federacije BiH, Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike i Federalnom ministarstvu finansija da iz uslova za ostvarenje dječijeg dodatka izuzme stavku obaveznosti da svako dijete mora imati svoj bankovni račun.