Nijedna štamparija u BiH ne želi štampati glasačke listiće za predstojeće izbore
Foto: Tuzlanski.ba

Nijedna štamparija u Bosni i Hercegovini ne želi štampati glasačke listiće za predstojeće izbore. Oko milion i po maraka nikome nije dovoljno da realizuje ovaj posao.

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) morala je, zbog toga, poništiti javni poziv. Razlozi za neprijavljivanje im, kažu, nisu poznati.

CIK BiH morala je poništiti javni poziv za tiskanje glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore u BiH. Kako prenosi BHRT, nijedna štamparija, od njih 20 koliko ih je preuzelo tendersku dokumentaciju, nije zainteresirana za posao vrijedan oko milion i po maraka.

"Za sada nisu ugroženi rokovi, jer prvi manji kontingent listića za birače koji glasaju iz inostranstva treba biti odštampan do 16. augusta, a preostali glasački listići do 30. augusta. Potrebno je donijeti odluku o pokretanju ponovnog postupka nabavke ovih usluga putem odgovarajućeg postupka o čemu će javnost biti pravovremeno informirana", naveli su iz CIK-a BiH.

Kako piše BHRT, održavanje izbora ne bi trebalo biti ugroženo. Ostalo je dovoljno vremena da se ponovi i provede cijeli postupak. Ipak, ako bi i idući javni poziv bio poništen situacija bi se mogla zakomplicirati.

Na natječaj se niko nije javio, jer predviđeni novac nije dovoljan za posao koji je potrebno uraditi, kažu za BHT1, u štamparijama koje su ovaj posao radile u prethodnom periodu.

No, prethodnih godina za štampanje listića za lokalne izbore bilo je potrebno upola manje novca. Oko 750.000 maraka.