Nešić priznao: Ovo je autentični srpski odgovor i lekcija o tome šta je BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Ministri iz entiteta Republika Srpska nisu u Vijeću ministara glasali da građani Slovenije, Rumunije i Poljske koji žive u Bosni i Hercegovini mogu iskoristiti svoje demokratsko pravo na izborima za Evropski parlament ove godine.

Zbog toga se i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković obratio svojim kolegama iz ovih zemalja, a odluku ministara iz RS je nazvao "djelom malignog ruskog uticaja" u BiH.

Uskoro je stigao odgovor od ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića. On je otvoreno priznao blokadu ovog važnog pitanja, te je naveo da je riječ o osveti zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Kada su udarili na Ustav BiH i njegovu odredbu da Predsjedništvo BiH konsenzusom vodi spoljnu politiku, morali su znati da će to imati posljedice. Sad se suočavaju sa njima i mogu krenuti po svijetu i početi se izvinjavati svim državama koje su uvukli u svoje manipulacije. Rusija nema nikakve veze sa ovim, niti ima govora o nekakvom njihovom uticaju. Ovo je autentnični srpski odgovor i lekcija o tome šta je BiH – složena zajednica utemeljena na načelu konsenzusa tri naroda i dva entiteta. BiH nije igračka u rukama bošnjačkih političara da mogu raditi šta hoće bez posljedica", poručio je Nešić.

Dodao je i da je odgovornost za ovaj potez na Konakoviću, iako je ministar vanjskih poslova, kao i drugi ministri iz FBiH, glasao za pravo državljana ove tri zemlje da glasaju na EU izborima.

Iako je Nešić pokušao da predstavi situaciju drugačijom, ovdje je riječ o blokadi na nivou Vijeća ministara, s dodatnom otežavajućom okolnošću - štetom međunarodnom ugledu BiH.