Foto: Tuzlanski.ba

Iako su dio Mjesne zajednici Šićki Brod koja je direktno izložena štetnom djelovanju Termoelektrane Tuzla, naselje Plane za razliku od naselja Šićki Brod nije toplifikovano. Plane se ne nalaze ni u planiranim zonama toplifikacije na koje će se grijanje širiti u narednom periodu.

Kako bi to promijenili i dobili centralno grijanje mještani Plana su se samoorganizovali i pokrenuli u akciji za priključenje na mrežu centralnog grijanja. Sinoć je u Planama u organizaciji mještana održan zbor građana kao formalna aktivnost u pokretanju građanske inicijative za proširenje zona toplifikacije na Plane.

Zbor je organizirao Savjet mjesne zajednice Šićki Brod. Vođen je zapisnik, a na kraju zbora građani su jednoglasno usvojili zaključke o prikupljanju potpisa i formiranju radne grupe za provođenje aktivnosti. Cilj građana je prikupiti 10% potpisa građana ove mjesne zajednice i predati ih Gradskom vijeću Tuzla. Time bi Gradsko vijeće u skladu sa zakonom bilo prisiljeno sazvati posebnu sjednicu o ovom pitanju na kojoj mještani Plana žele da se zone toplifikacije prošire i na njihovo naselje.

Na zboru su mještani istakli kako se osjećaju zapostavljeno te kao građani drugog reda jer žive neposredno uz termoelektranu, najugroženiji su njenim radom, a nemaju centralno grijanje. Izrazili su optimizam da će njihovi zahtjevi biti usvojeni. U suprotnom su najavili mirne proteste ispred Gradske uprave Tuzla.

Prikupljanje potpisa započeto je odmah, građani su dogovorili rokove, izabrali radnu grupu i zadužili Savjet mjesne zajednice da ih pismenim putem informiše o provedenim aktivnostima kako bi se akcija nastavila i provela do kraja.

Zbor u Planama spontano je proizašao iz aktivnosti Udruženja građana Front slobode koje je do sada na području Grada Tuzla organiziralo 9 zborova građana o komunalnim problemima. Potaknuti zborom u Šićkom Brodu koji je organizirao Front Slobode, mještani Plana su se samoorganizovali i odlučili pokrenuti građansku inicijativu u čemu su im aktivisti Fronta slobode pružili potrebnu administrativnu podršku.