Miličević odbio Dodikov poziv: SDS je kolateralna šteta političke situacije, a na izbore izlazimo
Foto: Tuzlanski.ba

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević izjavio je danas da ova stranke izlazi na lokalne oktobarske izbore uprkos odluci Centralne izborne komisije (CIK) BiH da odbije njihovu prijavu.

- Mi ćemo izaći na izbore definitivno i vjerovatno ćemo ostvariti mnogo bolji rezultat. SDS je zapravo kolateralna šteta aktuelne situacije na relaciji OFAC-visoki predstavnik-vlast u RS. Podsjećam da je SDS na listi OFAC već 20 godina i da smo stalno izlazili na izbore, a problem se pojavio tek kada su se na toj listi našli pojedinci iz vlasti i njihove tajkunske kompanije – ocijenio je Miličiveć.

On je napomenuo kako je račun SDS-a ugasila "Nova banka“ i Agencija za bankarstvo RS.

– I to u ekspresnom roku, a znamo pod čijom su ingerencijom – dodao je Miličević.

On je rekao da će pravni tim stranke uložiti žalbu Sudu BiH na odluku CIK-a koji je odbio prijavu ove stranke za učešće na izborima, vjerujući da će odluka Suda BiH biti "pravedna i pravična“.

– Po Izbornom zakonu BiH, politička stranka može da otvori račun i na treće lice, kao što smo uradili nakon ukidanja računa stranci, odnosno ne mora račun da bude u vlasništvu stranke. Tako je odluka CIK BiH sramna i licemjerna, a naročito članova koji dolaze iz RS – stav je Miličevića.

On smatra poziv lidera SNSD Milorada Dodika na razgovore licemjernim.

– Nakon gašenja računa, Klub poslanika SDS u NSRS je prije dva mjeseca postigao dogovor o načinu isplate novca iz budžeta RS koji, po zakonu pripada SDS. Između ostalog, tim novcem se finansiraju plate i doprinosi za 33 zaposlena u stranci. Kada je trebalo da se potpiše ugovor o cesiji, rekli su da ipak ne može. Zato je briga i poziv iz vlasti na bojkot izbora i na razgovore krajnje licemjeran – smatra on.

Osim toga, kako je rekao Miličević, SNSD se prijavio na izbore CIK "kojeg ne priznaje i po zakonu koji je nametnuo visoki predstavnik kojeg ne priznaju“.

On je podsjetio da se ova stranka prijavila na učešće na lokalnim izborima i pod imenom "Srpska demokratska stranka – volja naroda", a CIK je za taj politički subjekt zatražio dodatnu dokumentaciju.

Na vanrednoj pres-konferenciji SDS-a povodom jučerašnje odluke CIK o odbijanju prijave ove stranke za učešće na izborima, govorili su i Jovica Radulović i Milan Petrović.

Radulović je rekao da je SDS zatražio od visokog predstavnika u BiH i autentično tumačenje Izbornog zakona BiH.

CIK BiH juče je odbio prijavu SDS-a o učešću na izborima, a sporno je to što je ova politička partija prijavila račun za finansiranje kampanje na ime generalnog sekretara.