Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković oštro je osudio neusvajanje Reformske agende, koja je bila ključna za dobijanje 70 miliona eura od Evropske unije.

Konaković: Pozivam Izetbegovića da pred kamerama prođemo dokument Plana rasta
Foto: Fena | Elmedin Konaković

Predstavnici četiri kantona nisu dali svoju saglasnost na predloženi nacrt Reformske agende čime je BiH jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nije službeno podnijela ovaj nacrt.

Tim povodom, oglasio se Elvedin Konaković na svom Facebook profilu navodeći da je Bakir Izetbegović danas poslušnicima iz SDA/DF/SBiH iz svog džepa uzeo oko 600 KM, a dugoročno još mnogo toga. 

"U dokumentu koji smo trebali poslati u Brisel, na 170 stranica, država Bosna i Hercegovina pominje se više od 1330 puta. Na svakoj stranici osam puta, a SDA, DF i SBiH tvrde da je izbačen termin 'državni', tražeći alibi za katastrofu koju su prouzrokovali," rekao je Konaković, dodajući da je dokument napisan na engleskom jeziku i da je to važna napomena. 

Plan rasta, koji bi inicijalno donio 2 milijarde KM i integraciju bh. tržišta u moćno tržište EU, srušili su, kako navodi Konaković SDA, DF i SBiH. Prema njegovim riječima omogućili su kantonima da ruše državne odluke.

Vezani članak Predstavnici četiri kantona nisu dali saglasnost: BiH nije usvojila nacrt reformske agende

"Dao sam alibi svima koji sa nižih nivoa ruše odluke državnih organa, a danas skidaju odgovornost sa leđa SNSD-a, koji je na kraju glasao za Program reformi, ali su veliki kočničari svih pozitivnih procesa na putu prema EU. Pozivam Bakira Izetbegovića da javno pred kamerama prođemo kroz dokument, paragraf po paragraf, reformu po reformu," izjavio je on.

Pozvao je Bakira Izetbegovića da pred kamerama pregleda dokument, paragraf po paragraf, reformu po reformu. 

"Neka narod u BiH vidi koliko je važnih procesa danas zaustavio u borbi protiv korupcije, nepotizma, regulaciji energetskog sektora, digitalizaciji, zelenoj tranziciji, infrastrukturi, investicijama, povećanju plata, pravednijem pravosudnom sistemu, usklađivanju vanjske politike sa EU i još mnogo, mnogo toga dobrog!

Da ne šalje ove megafone/hljebove koje donosi u parlamente, neka lično dođe", zaključio je Konaković.