Foto: Tuzlanski.ba

Jeste li se ikada zapitali kako izgleda prosječan dan žene poduzetnice koju kući čeka jedno, dvoje ili više djece? Sama pomisao na takav temperamentan život čini se izazovnom, a kako je u stvarnosti za Tuzlanski.ba otkrile su Ilda Humić, Ankica Baković i Mirha Skakić.

Tradicionalne rodne uloge žene obično su podrazumijevale da se žene brinu o djeci, budu domaćice i podrška svom partneru što nije pogrešan izbor ni danas jer je uloga žene u građenju porodice nemjerljiva. No, uz sve to danas mnoge žene biraju da budu aktivne u širokom spektru područja s posebnim fokusom na obrazovanje, karijeru ali i poduzetništvo.

Biti majka, žena i poduzetnica zahtijeva nevjerovatnu snagu, predanost i vještinu ravnoteže. Svaka od tih uloga nosi sa sobom svoje izazove i radosti, ali kada se ujedine čine moćan spoj.

Ilda Humić, poznata bh. influenserka za Tuzlanski.ba kaže kako je za jednu ženu iznimno izazovno da se ostvari u poslovnom svijetu.

"Ono što me zabrinjava jeste kako uspijevaju i kako da uspiju žene koje nemaju platformu odnosno tu olakšavajuću okolnost koju sam ja na svu sreću imala. Jako je teško samim tim što si žena, međutim živimo u društvu gdje i mjesto prebivališta čini jednu veliku prepreku kako bi jedan mali biznis uspio", navodi Ilda.

Ilda je sa svojim suprugom Edinom pokrenula porodični biznis na koji je, kako navodi, iznimno ponosna, ali smatra da uvijek može bolje i više kada su u pitanju rezultati. Pored svih obaveza na poslu kaže da joj najteže pada kada je odvojena od djece.

"Najveća mana je to što se stalno osjećam kao da nisam dovoljno prisutna, da nisam dovoljno sa svojom djecom. Edo i ja se trudimo da kada god možemo povedemo barem jedno dijete, a kada školske obaveze to dozvoljavaju onda volimo da smo svi na okupu", pojašnjava Ilda.

Ključ uspjeha je u balansiranju uloga

Ključ uspjeha usklađivanja svih obaveza leži u samom balansiranju uloga koje žene imaju. To podrazumijeva efikasno upravljanje vremenom, postavljanje prioriteta te borba sa izazovima koji se javljaju na tom putu.

Poslovne žene koje istovremeno obavljaju ulogu majki predstavljaju inspirativan primjer snage, vještine i ravnoteže u savremenom svijetu. Put do postizanja ravnoteže je jako težak. Poslovna uloga i uloga majke su dosta različite.

Ankica Baković je psiholog, psihoterapeut, kao i majka troje djece. Majčinstvo i karijera su dvije u potpunosti različite stvari koje zahtijevaju i različit pristup, objašnjava.

“Na poslu kolegama iznesem svoje viđenje rješenja određenih problemskih situacija i ostavljam na izbor što će od toga izabrati, dajući im na uvid  i informaciju kako će sukladno svojim izborima snositi i posljedice. I s tim sam dalje mirna. U ulozi majke, ne samo da kažem moguće opcije rješenja određenih situacija nego i angažiram sve moguće resurse u poticajima djeci da donesu izbor za koji ja vjerujem da je ispravan, posebno ako se radi o stvarima koji imaju dugoročan utjecaj na njihov život.” pojašnjava Ankica.

Djeca od roditelja uče ono što vide, a ne ono što im se kaže

Dodaje kako je i tehnologija jednim dijelom prepreka u odgoju djece te da djeca od roditelja uče ono što vide, a ne ono što im se kaže.

"Ako djeca vide kako ja iza radnog vremena u domu dok smo svi na okupu pregledavam sadržaje na mobitelu, umjesto da sam u komunikaciji s njima, poruka koju sam im odgojno poslala je tada: mobiteli su važniji od odnosa u obitelji", pojašnjava.

Njihova sposobnost da uspješno balansiraju između zahtjevnih profesionalnih obaveza i odgovornosti prema svojoj porodici demonstrira njihovu organizovanost i posvećenost. Ove žene ne samo da oblikuju svoju karijeru, već i aktivno grade zajednicu i utiču na društvene norme, postavljajući primjer svojoj djeci i ostalima oko sebe.

Jedna od njih je i Mirha Skakić, magistra nutricionizma i direktorica Nutricionističkog centra NutriSano u Tuzli. Odlučiti se za poduzetništvo i nije tako laka odluka, a mnoge žene prođu kroz dugoročan proces razmišljanja kako bi donijele pravi izbor.

"Za ženu je to poseban proces, jer poduzetništvo je vlastito usmjerenje i odluka, što za ženu može biti izazovno posebno onda kada se od nje očekuje da je osim toga uspješna i na drugim poljima, kao što su socijalne i biološke uloge", kaže Mirha.

Međutim najteža stvar nije ipak samo se odlučiti za početak, nego ustvari prolazak kroz cjelokupan proces kroz koji žena može naići na veliki broj prepreka.

"Žene su te koje se nerijetko susreću sa diskriminatornim sistemima ili uslovima na radnom mjestu, nižom stopom profita i mogućnostima zaposlenja u struci, zbog čega postoji sumnja da će samostalno moći postići zavidne rezultate, kako na lokalnom i ličnom, tako i na većem geografskom i profesionalnom nivou", pojašnjava Skakić.

Danas kada možemo birati čime ćemo se baviti, da li ćemo se posvetiti samo porodici ili izabrati i poslovni plan, što se nekada činilo nemogućim, sa sobom ipak nosi određenu dozu težine.

"Imati sve, u bilo kojem pogledu, je zaista teško. Zbog toga je vrlo zahtjevno praviti značajne korake u karijernom ili porodičnom životu ako nemamo podršku u svom okruženju, kroz ljude i navike koji nas usmjeravaju ka tome", dodaje Mirha.

Uz cjelokupnu brigu o porodici, žena može biti aktivna i uspješna i na poslovnom aspektu bez zanemarivanja ijedne od tih uloga, a sve veći broj žena u poduzetništvu pokazuje da se itekako može balansirati i uspjeti na svim poljima. Tako izazovi savremenog društva, koliko god teški bili, bivaju prevaziđeni. (E. Salihović | Tuzlanski.ba)