Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez komentarisao je jučerašnje izjave Milorada Dodika.

Helez o Dodikovom omalovažavanju helikoptera OS BiH: Tužan je život živjeti u državi koju mrziš
Foto: Arhiva

Nakon što je od ministarstava vanjskih poslova, transporta, komunikacija i odbrane odobravan angažman helikoptera MUP-a Srbije da pomogne u gašenju požara u Hercegovini nastao je konflikt između Heleza i Dodika.

Helez je tada poručio da Oružane snage BiH imaju dovoljan broj helikoptera, čime nije bilo potrebe da se angažuje pomoć iz Srbije. Nakon toga Milorad Dodik je izjavio da helikopteri MUP-a Srbije mogu u nekoliko minuta izručiti 65.000 litara vode.

Helez je na svom Facebook profilu napisao kako je Dodik ovoga puta nadmašio sam sebe po gluposti. 

"Sudeći po izjavama Dodika helikopteri MUP Srbije imaju veći kapacitet nego rijeka Bosna ili Drina. Očigledno Dodik nije prošao ni vojnu obuku te su mu ovakvi podaci potpuno strani i nepoznati", napisao je Helez. 

Kako dodaje, ovakve izjave su potaknute mržnjom prema Bosni i Hercegovini, njenim institucijama, posebno Oružanim snaga BiH. Tim povodom kaže da je tužno živjeti u državi koju mrziš, a sanjati o drugoj.

Vezani članak Helez: Neću dozvoliti da helikopter iz Srbije gasi požar u BiH

Napominje i da su Oružane snage BiH u potpunosti spremne i sposobne gasiti požare na teritoriji Bosne i Hercegovine kao što to rade od svoga osnivanja.

"U posljednjih 10 godina u gašenju požara helikopteri Oružanih snaga BiH proveli su 538,8 sati u letu, izbacili 5 109 900 litara vode, prenijeli 18,3 tone tereta i 213 vatrogasaca.
Pomažući ugroženima od poplava helikopteri Oružanih snaga BiH u posljednjih 10 godina proveli su 152,9 sati leta, prenijeli 390,5 tona tereta i evakuisali preko 300 stanovnika. Prilikom medicinske evakuacije imali su 63,4 sati leta, prevezli 24 pacijenta i 10 unesrećenih planinara", dodao je. 

Pozvao je Dodika da prestane gledat preko Drine te da zajedno posjete i obiđu Oružane snage BiH, "da se uvjeri u kapacitete, znanje i sposobnosti pripadnika Oružanih snaga BiH."
 
"Siguran sam biće ponosan, jer to su i njegove Oružane snage", zaključio je Helez.