Gradsko vijeće: Jednoglasno usvojen Statut Grada Tuzle
Foto: Tuzlanski.ba

Nakon sedam godina od proglašenja Tuzle gradom na današnjoj petoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla jednoglasno je usvojen Statut Grada Tuzle.

Ovaj vrlo važan dokument za Grad Tuzlu i njene građane predviđa, da građani u mjesnim zajednicama na neposrednim izborima imaju pravo birati i biti birani za članove savjeta mjesnih zajednica.

Osim toga, Statutom Grada Tuzle, uvodi se mogućnost izbora više zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzla, što otvara mogućnost, da se u ličnostima predsjedavajućeg i više zamjenika predsjedavajućeg obezbijedi nacionalna struktura, koja će odražavati strukturu stanovništva u Gradu Tuzli.

To će se nakon današnjeg usvajanja Statuta Grada Tuzle, urediti Poslovnikom o radu Gradskog vijeća Tuzla.

Nakon što se Statut Grada Tuzle stupi na pravnu snagu, pristupit će se izradi i donošenju posebne odluke, kojom će se urediti uslovi i način provođenja izbora za savjete mjesnih zajednica, usklađivanju statuta mjesnih zajendica sa Statutom Grada Tuzle.

Podsjetimo, od prve, konstituirajuće sjednice, vijećnici Progresivnog bloka su upozoravali na hitnost i značaj usvajanja Statuta, zarad lokalne demokratije.

Tada su upozorili da će svake naredne sjednice potencirati ovo pitanje, što se i desilo. U februaru je Progresivni blok skupio potpise vijećnika za vanrednu sjednicu u vezi Statuta grada.

Ranije je ovaj nacrt Statuta prezentovan Uni Harčin, ministrici pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona.