Dervišević: Zaštita žena od nasilja nije dovoljno prepoznata kao problem društva
Foto: Tuzlanski.ba

Zaštita žena od nasilja kod nas nije dovoljno prepoznata kao problem društva. Žrtve nasilja nisu zaštićene, nisu sigurne, nevidljive su jer nema sistema koji ih registruje, niti brine za njih, izjavila je za Fenu zamjenica šefa Kluba SDPBiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Rejhana Dervišević, komentirajući posljednje slučajeve femicida u Gradačcu i Miljevini kod Foče.

Po njenim riječima, ne postoje baze podataka ni o žrtvama, ni o nasilnicima. Postoji samo sistem nasilja kojem se društvo mora bez odlaganja mnogo odlučnije suprotstaviti.

"Više nego ikada potrebno je poduzeti konkretne mjere kako bismo zaštitili naše majke, kćerke, sestre, kolegice, komšinice….a nasilnike spriječili i osudili. On sto je nažalost evidentno je refleksija nedovoljnog činjenja i manjak koordinacije, odnosno nedovoljno aktivnosti cjelokupnog institucionalnog sistema. Naša je obaveza odlučno se suprotstaviti svakoj vrsti nasilja", kazala je Dervišević.

Posljednji slučaj femicida u BiH dogodio se u utorak u naselju Miljevina, nedaleko od Foče, gdje je Radomir Andrić pištoljem usmrtio suprugu Milevu, a potom sebi oduzeo život.