Federer nikad iskreniji: Novaku nisam odao poštovanje koje zaslužuje...
Foto: Tuzlanski.ba

Rijetko kada se dešava da neko iz "velike trojke" progovori o iskrenim međusobnim odnosima, jer su i Roger Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković tokom karijera mnogo toga zadržavali samo za sebe.

Federer i Nadal su godinama dominirali svjetskim tenisom, a onda se pojavio Đoković i pokvario planove i njima i njihovim navijači širom svijeta.

Dugo je bilo potrebno Đokoviću da stekne poštovanje koje zaslužuje, utisak je da ga i danas nema baš u svim dijelovima svijeta, ali je na terenu i kroz nestvarne uspjehe, rezultate i dostignuća pokazao zašto je GOAT.

Iako su i Federer i Nadal često imali veoma sumnjive i diskutabilne izjave kada je Novak u pitanju, Roger je od kraja profesionalne igračke karijere 2022. godine spustio loptu i sve češće pokazuje poštovanje prema Đokoviću.

"Prvi put smo igrali u Monte Carlu (2006. Federer pobijedio 6:3, 2:6, 6:3 prim.aut.) i otišao sam sa terena sa mišljom 'da, dobar je'. Čak i tada postojao je izvjesni 'hajp' oko njega, ali ja nisam bio ubijeđen. Mislim da Novaku nisam odao poštovanje koje je zaslužio zbog njegovih tehničkih nedostataka. Osjećao sam da je Novak imao veoma ekstreman forhend i njegov bekhend za mene nije bio tako fluidan kao danas. Ali onda je odlično izgladio te stvari i postao nevjerovatno čudovište od igrača", kazao je Federer.

Pojava Novaka na velikoj sceni utjecala na Rogera i Nadala

"Mislim da je za moje i Rafine navijače on 'partibrejker'. Bilo je mnogo ljubavi prema Rafi i meni, pa kada je Novak naišao mnogi navijači su rekli 'ne treba nam treći čovjek, sretni smo sa Rafom i Rogerom'. Moji navijači su smatrali da nekako lako sve to nosim, a onda je došao Novak sa snažnom ličnošću i nevjerovatnom glađu i željom za pobjeđivanjem po svaku cijenu. Mislim da je taj odnos Novaka sa navijačima bio okidač za njega. Taj njegov dubok fokus mnoge je zaplašio. Malo i nije shvaćen. Kada skinem omotač medija, igre, i zapitamo se ko je on, vidim izvjesne vrijednosti. Znam da je mnogo brižan i vezan za porodicu", dodao je Švajcarac. (Nova.rs)