Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Egipatskoj navijačkoj grupi “Ultras” zabranjeno djelovanje

Preuzmite sliku

U Egiptu je donesena odluka o zabrani djelovanja navijačke grupe egipatskog fudbalskog kluba Al-Ahli, poznate pod imenom „Ultras“, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na osnovu tužbe predsjednika egipatskog fudbalskog kluba Zamalek Murtaze Mansura u kojoj je zatraženo da se navijačka skupina Ultras proglasi terorističkom organizacijom, Sud za hitne poslove u Kairu u subotu je donio odluku o zabrani djelovanja navijačkoj skupini fudbalskog kluba Al-Ahli.

Presuda je prvostepena i otvorena je mogućnost za pokretanje žalbenog postupka.

U navijačkim neredima 2012. godine, nakon utakmice koja se igrala u Port Saidu između fudbalskih klubova Al-Masry iz Porta i kluba Al-Ahly iz Kaira, smrtno su stradale 74 osobe. Neredi na stadionu desili su se nakon završetka utakmice, kada je hiljade domaćih navijača sa tribina utrčalo na teren napadajući pristalice kluba Al-Ahly.

Godinu dana nakon ovog događaja, krivični sud Port Saida na smrt je osudio 21 osobu. Također, pet osoba tada je osuđeno na doživotnu kaznu zatvora, deset osoba na 15 godina zatvora, šest na deset, dvije na dvije godine, a jedna osoba osuđena je na godinu zatvora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,