Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za tradicionalno jelo kukuruzu: Oduševit će i nove generacije

Preuzmite sliku

Popularno

Pečenu kukuruzu premažite džemom, ohladite, narežite i poslužite. Prijatno!

Ne tako davno kukuruzno brašno svakodnevno se koristilo. Uz hljeb pripremala se i kukuruzna palenta (ali i od žitarica poput zobi, ječma i prosa) te začinjala mašću ili kiselim mlijekom.

Ovo je recept za kukuruzu, tradicionalno jelo koje su mnogi obožavali. Također, u receptu umjesto kukuruznog brašna možete upotrijebiti i kukuruznu krupicu.

Sastojci

20 g svježeg kvasca

400 ml mlijeka

so

400 g kukuruznog brašna

2 jaja

60 g šećera

150 ml slatkog vrhnja

80 g maslaca

1 kašika naribane limunove korice

20 g masti

150-200 g džema od marelica

Priprema

Kvasac razmutite u toplom mlijeku, dodajte malo soli, a zatim umiješajte kukuruzno brašno. Mješavinu ostavite da odstoji na toplom oko sat vremena.

Žumanjke pomiješajte sa šećerom, slatkim vrhnjem, maslacem, naribanom koricom limuna pa dodajte kukuruzno brašno i kvasac. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u pleh (veličine 22×36cm) koji ste prethodno namastili.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta. Pečenu kukuruznicu premažite džemom, ohladite, narežite i poslužite.

Prijatno!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje