Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto bismo u kafu trebali dodati malo sode bikarbone?

Preuzmite sliku

Soda bikarbona ima protuupalna, protugljivična i protualergijska svojstva, a pomaže i smanjiti koncentraciju kiseline u organizmu zbog čega se nameće kao izvrsna ideja za osobe koje imaju osjetljivi želudac, ali se ne žele odreći kafe

Neke vrste kafe nižeg cjenovnog ranga imaju veću koncentraciju kiseline koja može uznemiriti osjetljive želuce pojedinaca, a pogotovo ako dnevno konzumirate više od jedne šoljice ovoga napitka.

Da biste neutralizirali kiselinu i olakšali probavu, možete se poslužiti praškom kojeg većina ima u svome domu – sodom bikarbonom.

Soda bikarbona ili natrijev bikarbonat je izvrsno prirodno pomagalo za neutralizaciju kiseline u organizmu do kojeg može doći zbog pretjerane konzumacije slatke i masne hrane. Ima protualergijska, protuupalna i protugljivična svojstva.

Primjena joj je iznimno široka, pa se može koristiti za čišćenje doma, izradu pasti za zube, pripremu kolača, liječenje mokraćnih infekcija, ali i za mnoge druge neočekivane situacije.

Neutralizacija kiseline u želucu

Prstohvat sode bikarbone u kavi (ili 1/8 žličice na litru omiljenog napitka) na Zapadu je svojevrsni narodni lijek za neutralizacije kiseline. Oni koji su probali tvrdi da se u takvoj kafi ne osjeća okus natrijevog bikarbonata.

Kafa je izvrstan stimulans koji se posebno preporučuje osobama s niskim krvnim pritiskom. Ne bi se smjelo piti više od dvije do tri kafe dnevno, a dobro ju je uzeti i s nekim suplementima prije ozbiljnijeg treninga jer može povećati njihovo djelovanje, ističe nutricionistica Marija Andrijašević.

Iako kombinacija kafe i sode bikarbone nije poznata u našim krajevima, nutricionistica tvrdi da može smanjiti kiselost u organizmu.

No treba imati na umu da soda bikarbona u kafi može imati i neke nuspojave na organizam, primjerice pojačanu pojavu plinova, smanjenje apsorpcije kalcija te opšti uticaj na probavu.

Želite li smanjiti mogućnost od “dizanja“ kiseline nakon ispijanja kafe, a ne želite eksperimentisati sa sodom bikarbonom korisno je uložiti u kvalitetniju vrstu kafe, zaključuje hrvatska nutricionistica.

Savjet plus:

Ne miješajte kafu s mlijekom

Mlijeko pojačava kiselost organizma pa bi osobe koje imaju osjetljiv želudac trebale izbjegavati ispijanje kafe s ovim mliječnim napitkom. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,