Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amerika uvela nove sankcije Rusima nakon tvrdnji da su koristili hemijsko oružje na vojnicima

Preuzmite sliku

Na meti novih sankcija SAD danas su se našle stotine firmi i pojedinaca povezanih sa ruskim programom razvoja oružja, 16 kineskih i hongkonških kompanija optuženih za pomaganje Rusiji da zaobiđe sankcije, i pojedincima povezanim sa smrću ruskog disidenta Alekseja Navaljnog tokom izdržavanja zatvorske kazne u Sibiru.

Sankcije koje je uveli State department i Ministarstvo finansija SAD za metu imaju vojno-industrijsku bazu Rusije, njene programe razvoja hemijskog oružja i ljude i firme u trećim zemljama koje pomažu Rusiji da pribavi komponente od kojih sklapa svoje oružje za ratovanje u Ukrajini.

Ministarka finansija Janet Yellen ocijenila je da će najnovije mjere “dodatno ometati i degradirati ruske ratne napore”.

Prethodno je američki Senat dao završno odobrenje na zakon kojim se zabranjuje uvoz ruskog uranijuma, i očekuje se da će ga predsjednik SAD Joe Biden uskoro potpisati.

Oko 12 odsto uranijuma koji se koristi u američkim nuklearnim centralama uvozi se iz Rusije, pokazuju podaci američkih vlasti za energetiku.

Na listi sankcija su i uvoznici sastojaka od kojih se prave barut, raketno gorivo i drugi eksplozivi, kao i ruski vladini entiteti povezani sa ruskim programima za razvoj hemijskog i biološkog oružja. Na listi su i firme povezane sa ruskim gasovodnim projektima.

Firme obuhvaćene sankcijama potiču iz Kine, Hong Konga, Azerbejdžana, Belgije, Turske, Slovačke i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Njima će biti zabranjeno da koriste američki finansijski sistem, a američkim građanima biće zabranjeno da posluju sa njima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,