Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trikovi za preživljavanje januara: Deset načina kako se boriti protiv umora i iscrpljenosti

Preuzmite sliku

Mjesec januar nije lak! Nivo energije u ovom mjesecu je najniži, a dani su najduži.

Ali ne plašite se The Guardian je sastavio listu afirmacija i trikova kako biste se uspjeli što prije vratiti na tvorničke postavke i vratiti želju za životom.

Iscrpljujuće je biti stalno umoran. Sve se čini težim, gravitacija je teža i krevet postaje utočište zaborava.

“Januar je vrijeme kada se od nas očekuje i više nego što je normalno,” kaže psihologinja dr. Linda Blair,  prenosi Tuzlanski.ba.

 • Psihologinja tvrdi je da sada pravo vrijeme da se posvetite sebi i naučite kako reći ne. Mnogima je teško reći ne na tuđe zahtjeve, umjesto da kažu ne oni će vrlo često, iako znaju da su na granici snage, reći da i učiniti sebe dodatno iscrpljenim osobama.

  Evo nekih stručnih znanja i iskustava o bijegu od sveopće iscrpljenosti, zajedno s najboljim savjetima kako se ažurirati i biti spreman za rad.

  1. Izađite vani

  Nemojte doći u iskušenje da prijeđete u “goblin mode” samo zato što je hladno i mračno.

  Vrlo je lako osjetiti zastoj ritma, posebno zimi kada su dani kratki. Umjesto što ostajete u krevetu i pribjegavate spavanju kao načinu prikupljanja energije, ustanite i budite spremni krenuti vani.

 • Brzo šetajte po danu, posebno u ranim jutarnjim satima, tako ćete izbjeći zatvaranje u kuću i otvorit ćete sebi prozor za dodatnu energiju za kojom žudite.

  2. Provedite vrijeme u šetnji i sa životinjama

  Psihologinja Blair kaže da se dodirivanjem i maženjem životinja oslobađa oksitocin, hormon ljubavi i sigurnosti.

  Ples je također jedan od načina za povratkom energije. Kretanje u ritmu i plesanje uz vašu omiljenu muziku lako će vas povezati sa vašim sretnim uspomenama. Odnosno, ples će vam donijeti osjećaj sreće i zadovoljstva.

  3. Ne preskačite doručak

  Ako želite više energije i fokusa, doručkujte. Nema potrebe da se naglašava kolika je važnost doručka u čovjekovom životu.

 • Neka vam ne bude mrsko ustati iz kreveta, spremiti sebi ugodan doručak koji će vam podići energiju i dati polet za radni dan.

  4. Druženje bez stresa

  Praznična sezona uči nas da je socijalizacija stresna, pa su ljudi skloni izolaciji u januaru. No, ipak pronađite prilike za okupljanje i druženje s ljudima koji vas ne izlažu stresu.

  Umjesto napornih večera s pomno isplaniranim jelovnicima, okupite se s prijateljima. Pjevati ili naručiti pizzu ili organizirati druženje na kojem svi samo piju čaj i čitaju knjige u društvu, možda je baš ono što vam trenutno treba.

  5. Napravite profesionalne granice

  Ništa ne iscrpljuje osobu kao primanje poslovne e-pošte izvan radnog vremena i saznanje da se od vas očekuje brzi odgovor.

 • Postavite sebi granice van kancelarije na kraju svakog radnog dana, u osnovi govoreći:

  “Odgovorit ću na ovo sutra kada ponovno počnem raditi.”

  Odjednom imate mnogo više vremena koje možete potrošiti na druge stvari.

  6. Hidrirajte se

  Pijte puno više vode nego inače. Naravno, hidratacija je dobra za energiju, ali ništa ne fokusira um kao dovoljne količine unesene vode u organizam.

 • 7. Namirišite svoju spavaću sobu

  Ili poprskajte luksuzni difuzor ili napravite vlastiti vodeni sprej od sastojaka poput hamamelisa s eteričnim uljima limuna, klinčića ili lavande. Učinite svoje mjesto spavanja ugodnim, opuštajućim i mirisnim.

  8. Idite ranije u krevet

  Spavanje je važno, posebno kako starite, pa zašto ne eksperimentirati s ranijim odlaskom na spavanje? Ove sedmice pokušajte otići u krevet sat vremena ranije nego inače.

 • 9. Prepoznajte šta puni vašu energiju

  Sjednite i razmislite šta vam to daje energiju, a šta vam je oduzima. To može uključivati ​​fizičke uticaje, poput prehrane, hidratacije, sjedilačkog načina života, spavanja, odmora, vaše dobi i uticaja hormona.

  10. Sjednite na ljuljačku

  Ovo mora biti najlakše od svega. Sljedeći put kad prođete pokraj igrališta, uskočite i sjednite na ljuljačku.

  Razmislite, kad ste zadnji put sjeli na ljuljačku i uživali u tom osjećaju.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje