Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjak tvrdi da su ove namirnice zdravije ako su konzervirane ili smrznute

Preuzmite sliku

Preporučuje se konzumiranje najmanje pet porcija voća i povrća dnevno kako bi se unijeli svi potrebni hranjivi sastojci.

Mnogi od nas u tu svrhu biraju svježe voće i povrće, ali epidemiolog Tim Spector tvrdi da su neke namirnice korisnije ako su konzervirane ili smrznute.

Uvijek sam mislio da svježije znači bolje, ali nije tako.

“Zamrzavanje i konzerviranje hrane ne samo da je jeftinije, praktičnije i smanjuje otpad, nego u nekim slučajevima može biti i zdravije”, poručio je na svom Instagramu.

Prema Spectoru, jedna od takvih namirnica je rajčica. Riječ je o voću koje je izvor likopena, oblika karotena koji se povezuje sa smanjenim rizikom od moždanog udara, srčanih bolesti i raka.

“Zanimljivo je da likopena ima više u konzerviranoj rajčici nego u svježoj rajčici”, rekao je u naučnom osvrtu objavljenom u časopisu Prostate Cancer and Prostatic Diseases Journal 2018.

Analizom istraživanja, koje je uključilo više od 260 hiljada sudionika, utvrđeno je da je “veća konzumacija rajčice povezana sa smanjenim rizikom od raka prostate”, te da je odnos posebno uočljiv kod “jela s kuhanom rajčicom i umakom od rajčice”. Nije primijećena povezanost s konzumacijom sirove rajčice.

Drugo istraživanje iz 2019. zaključilo je da su visoki unos ili visoke koncentracije likopena povezani sa značajnim smanjenjem rizika od moždanog udara (26 posto), smrtnosti (37 posto) i kardiovaskularnih bolesti (14 posto).

“Ne morate biti snob kada je hrana u pitanju. Konzervirana i smrznuta hrana nije loš izbor. Na primjer, smrznuti grašak zapravo zadržava više vitamina C nego svježi grašak”, komentirao je Spektor.

Također je savjetovao da jedemo smrznuti špinat, jer nam može pomoći da apsorbiramo više željeza nego kad je svjež. (Citymagazine.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje