Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci podijelili tajnu: Evo kako se pravilno kuha tjestenina

Preuzmite sliku

Kuhanje tjestenine treba biti lako, međutim, neko je prekuha, a nekom, pak, ispadne sirova.

Na stranici Siciliangirl.com objavljen je odličan recept kako pravilno kuhati tjesteninu, a riješena je i misterija da li u vodu treba dodati ulje.

Za početak, potrebno je mnogo vode, što znači pet do šest litara za pola kilograma testenine.

  • “Ako ne koristite dovoljno vode, tjestenina će postati gumena, jer njeni prirodni skrobovi nisu pravilno razrijeđeni. Dodavanje soli je obavezno. Voda u kojoj se kuha pasta treba da bude slana kao more”, otkrila je italijanska ekspertkinja za hranu.

    Nakon što voda provri se dodaje so, a zatim se dodaje tjestenina.

  • Sve to treba miješati minut-dva. Sada dolazimo do ključnog trenutka kada bi mnogi dodali maslinovo ulje u vodu, ali ona kaže da to ne treba činiti.

    “Nemojte dodavati ulje! Umjesto toga, promiješajte tjesteninu odmah nakon što je stavite u ključalu vodu, kako biste spriječili njeno lijepljenje za dno šerpe. Dodavanje ulja samo će obložiti tjesteninu i sos se neće dobro zalijepiti za nju”, upozorila je ona.

    Čuvena američka kuharica istarskih korijena, specijalizovana za italijansku i italijansko-američku kuhinju, Lidija Bastijanič, također je poručila da se nipošto ne dodaje ulje u vodu.

  • Ona je objasnila da dodavanje ulja u vodu može učiniti tjesteninu ljepljivom, jer će se ulje odvojiti od nje tokom kuhanja. Osim toga, prilikom cijeđenja, ulje će se isprati i sa sobom ponijeti sav skrob.

    “Povremeno miješanje tjestenine pomoći će da se ne zalijepi”, otkrila je Lidija.

    Vrijeme kuhanja

    Mnogima vrijeme kuhanja testenine zadaje glavobolju, a najbolje je da se ne prati vrijeme koje je naznačeno na pakovanju tjestenine, već se mora probati, prenosi Net.hr.

  • Ako je mekana i ne djeluje sirova, ali je i dalje čvrsta, odnosno “al dente” – gotovo je.

    Poznati italijanski kuhari kažu da tjesteninu ne treba ispirati vodom, jer ćete tako ukloniti skrob iz nje, a onda neće upijati sos koji ste skuhali.

    Dakle, samo dobro procijedite i dodajte u činiju sa sosom, dobro promiješajte i to je to.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,