Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci otkrivaju “obrok života”: Evo šta se jede u određenoj životnoj dobi

Preuzmite sliku

Svaka dob nosi svoje breme, pa tako i u pogledu prehrane.

Jeste li primijetili da vam se apetit mijenja s godinama? To je normalna pojava i trebali biste se uskladiti s godinama, te jesti ono što je dobro za vas. Stručnjaci otkrivaju, tzv. “obrok života”, odnosno, šta se to jede u kojoj životnoj dobi, piše The Guardian.

Tinejdžeri i mladi adolescenti

Prehrana bi u ovom uzrastu trebala biti uravnotežena i bogata hranjivim tvarima. Voće i povrće, nemasno meso i mohunarke. Roditelji bi trebali pokušati sastaviti niz hrane koristeći nove okuse i sastojke iz različitih zemalja, prenosi Tuzlanski.ba.

  • Za maksimalno djelovanje neka kuhanje bude timski rad. To jest, potaknite svoju djecu da preuzmu odgovornost za svoju prehranu kako bi imali dobar repertoar recepata, jer proći puno vremena, prije nego što će napustiti porodično gnijezdo, a vi svaki roditelj ima želju da im dijete (djeca) steknu vještinu zdravo prehrane.

    Još jednom, željezo je važno, posebno za djevojke koje doživljavaju početak menstruacije: jaja, špinat i sušeno voće su dobri izvori. Što se tiče tinejdžerske kože, to je hormonalno prouzrokovano i ne možete prehranom puno učiniti u vezi s tim.

    Dvadesete

    Zbog rasta kostiju koji se nastavlja i u 20-ima preporučuju se mliječni proizvodi, što znači da ljudi u toj dobi bez grižnje savjesti mogu uživati u siru. Dvadesetogodišnjaci bi trebali izbjegavati koktele, odnosno alkohol općenito, jer im može narušiti zdravlje kože, kose i noktiju. Nikako se u toj dobi ne izlažite drastičnim dijetama, nego steknite naviku zdrave i uravnotežene prehrane.

  • Promjene životnog stila u našim 20-ima su uvijek prisutne, a neke od njih su alkohol, kofein i stres, što izaziva “savršena oluju”  za nedostatke vitamina B12.

    Hrana koja je bogata vitaminima B: životinjski proizvodi, poput: mesa, ribe, mliječnih proizvoda i jaja. Ali ako ste vegan, možete koristiti prehrambeni kvasac kako biste svojoj prehrani dodali više vitamina B12 i fokusirali se na zeleno lisnato povrće.

    Tridesete

    Ječam, zob i smeđa riža imaju niz prednosti za ljude u 30-ima. Kao prvo, otprilike u ovoj dobi plodnost bi mogla biti na dnevnom redu, pa bi žene koje pokušavaju zatrudnjeti mogle imati koristi od povećanog unosa folata kako bi smanjile rizik od oštećenja neuralne cijevi. Dobri izvori folata uključuju tamno lisnato povrće i cijele žitarice.

  • Muškarci bi, također, mogli imati koristi ako paze na svoje vitamine B skupine: opet, cijele žitarice su dobar izvor ovih vitamina, a potiču osjećaj sitosti duže vremena, što može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine.

    Mnogi ljudi dođu u tridesete i odjednom im crijeva ne vole određenu hranu, pa zdravlje crijeva postaje važnije. Za to biste se htjeli fokusirati na hranu bogatu vlaknima.

    Četrdesete 

    Ovo je period ulaska u proces starenja. Tada su nam potrebni antioksidansi kako bismo zaštitili našu kožu i tijelo.

  • Postoji nešto što se zove autofagija: ako svom tijelu uskraćujete hranjive tvari duže vrijeme, vaše tijelo mora pronaći alternativne izvore energije. Stoga, pronalazi mnoštvo otpadaka u vašim ćelijama, poput: komadića proteina, starih organela, oštećenja ćelija i spaljuje ih.

    Pedesete

    U ovom periodu trebalo bi se fokusirati na kontrolu tjelesne težine, kao i na prevenciju dijabetesa i bolesti srca. Dakle, možda je vrijeme da počnete mijenjati zasićene masti nezasićenim mastima.

  • Postoje različite vrste masti u hrani koju jedemo, a zasićene masti su one koje se povezuju s visokim holesterolom. Mnoge životinjske namirnice bogate su zasićenim mastima, kao što su: maslac, meso, sir. Za hormonalnu ravnotežu dobro je jesti soju, a ako želite sačuvati svoju kožu mladolikom, unosite što više voća i povrća. Slatkiši se u toj dobi nikako ne preporučuju, jer se kalorije brzo nakupljaju i puno ih je teže sagorjeti.

    Šezdesete 

    U ovoj dobi godine su učinile svoje i imunitet više nije toliko snažan. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika. Dehidracija se može spriječiti pojačanim unosom vode, a posebno se preporučuje čaj, i to nezaslađeni.

  • Prehranu ispunite voćem i povrćem, a ako ne želite zdravstvene probleme, svakako izbjegavajte mesne prerađevine poput kobasica.

    Sedamdesete 

    Otprilike u ovoj dobi, skloni smo vidjeti promjene prehrambenih navika. Apetit ima tendenciju smanjenja, posebno kada ljudi odu u penziju i možda su manje aktivni. Dakle, ako ne jedete toliko, morate biti svjesni da obroci uključuju sve vaše hranjive tvari.

  • Nije neuobičajeno da stariji ljudi nemaju motivaciju za kuhanje, pogotovo ako su sami ili imaju problema s kretanjem. Toplo se preporučuje grupno kuhanje ili da se jelo iskoristi kao priliku za druženje. Provođenje vremena s drugim ljudima i zajedničko jelo izvrsni su za mnoge aspekte zdravlja.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,