Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pet vježbi koje pokazuju koliko vam je tijelo “mlado”

Preuzmite sliku

Svaki čovjek na svijet dolazi sa urođenom gipkošću, zato djeca lako prave špagu ili stavljaju nogu za vrat.

Vremenom se gipkost tijela i pokretljivost zglobova smanjuju, a dugi sati sjedenja u kancelariji uzmu svoj danak. Stoga postaje teško u potpunosti ispraviti leđa ili samostalno zakopčati rajsferšlus na haljini.

Pet vježbi koje će vam pomoći da provjerite gipkost različitih dijelova tijela i na osnovu toga će vas svrstati u određenu starosnu grupu, piše Ženski kutak.

Samo budite spremni i za loše vesti, jer može da se desi da vas rezultat ne obraduje. Prije vježbanja se malo zagrijte: odradite par skokova, čučnjeva ili podizanja nogu.

Provjeravamo gipkost leđa

Uradite ovako:

 • -Je l’ bilo lako? Čestitamo! Vi ste ili dobro razgibani, ili jako mladi.

  -Uspjeli ste, ali sa naporom? Trebalo bi češće da se razgibavate.

  -Ako vam je jako teško, onda obuhvatite dlanovima laktove na leđima i ostanite nekoliko minuta u tom položaju. Trenirajte češće ako ne želite da dobijete sindrom smrznutog ramena.

  Provjeravamo gipkost kičme

  Uradite ovako:

 • -Ako ste uspjeli da dodirnete pod dlanovima ili da dodirnete pod iza svojih stopala – odlično! To znači da nemate više od 25 godina ili se redovno i pravilno istežete.

  -Ako ste dodirnuli pod barem prstima i to je dobro, ali trebalo bi još da radite na razgibavanju.

  -Ukoliko uopšte niste uspjeli da dodirnete pod, trebalo bi češće da trenirate. Vaša kičma je izgleda spremna samo za fotelju, ćebe i štrikanje.

  Provjeravamo gipkost zadnjeg vratnog dijela i ramenog pojasa

  Uradite ovako:

 • -Ako ne uspijevate da dodirnete rukama pete, nemojte da forsirate, samo se malo izvijte unazad, pridržavajući leđa rukama. Trebalo bi još da radite na gipkosti. Što se tiče vašeg uzrasta, očigledno niste tinejdžer.

  -Ako vam je to bilo jednostavno, čestitamo, odlično ste razgibani! Izađite iz poze bez naglih pokreta.

   Provjerevamo gipkost kukova

  Uradite ovako:

 • -Ako ste dodirnuli čelom koljena i ako ste mogli da ostanete u toj poziciji barem par minuta, možemo se radovati zbog vas! Fizički uzrast vam je blizu školskog.

  -Ako niste uspjeli, ili vam se noga nevoljno savijala, onda vašim zglobovima nedostaje pokretljivosti, a zadnjim mišićima butina elastičnosti.

  Provjeravamo gipkost koljena

  Uradite ovako:

 • -U mladosti ova vježba ne predstavlja problem. Praveći sitne korake, polako, pređite iz poze za sklekove u pozu slova A.

  -Poslije 30-te postaje teško odraditi ovu vježbu bez savijanja laktova, koljena ili kičme. Najvažnije je odrediti gdje je problem i posvetiti više pažnje istezanju.

  -Ako uopšte niste uspjeli da uradite vježbu, sigurno imate više od 50 godina i uopšte niste na „ti“ sa sportom.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,