Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovih šest kuhinjskih trikova uštedjet će vam i vrijeme i novac i trud

Preuzmite sliku

Da li vas privlače različiti recepti, ali mrzite guljenje, sjeckanje i cijeđenje sastojaka? Ovi kuhinjski trikovi olakšaće proces kuhanja i početnicima i iskusnim kuharima, štedeći vrijeme i trud.

Nedavna istraživanja su pokazala da mladi ljudi smatraju da je kuhanje zdrave hrane izazovan zadatak, vjeruju da proces zahtijeva mnogo truda, vremena i pažljivog planiranja. A to baš i nije tako.

Kuhinjski trikovi koji šete trud i vrijeme

1. Kako napraviti svjež sok kod kuće?

Narandže, limuni, limete i drugi agrumi bogati su vitaminom C koji jača imuni i nervni sistem i pozitivno utiče na stanje kostiju, zuba i kože. Dodavanje soka bogatog vitaminom C u hranu bogatu željezom poput graha, soje, lisnatog povrća, sjemena i orašastih plodova pomaže našem tijelu da apsorbuje više željeza.

Ali nije uvijek lako izvući maksimum iz voća, bukvalno i figurativno. Jednostavno zapecite voće u mikrovalnoj peći 10-20 sekundi da bi se lakše ogulilo, što će, također, olakšati cijeđenje soka.

Zatim iscijedite pulpu kroz sito da dobijete što više tečnosti, a da sjemenke ne uđu u piće.

2. Kako brzo isjeckati luk?

Luk je osnovna namirnica u mnogim jelima i važna zdrava hrana, sadrži flavonoide zdrave za srce i podržava probavni sistem. Međutim, sjeckanje crnog luka uopće nije prijatno. To možete učiniti brže na sljedeći način: prepolovite luk od vrha do dna. Zatim odrežite korijen i vrh i skinite ljusku sa luka. Nakon toga, nožem ga isijecite na tanke kriške.

3. Kako brzo oguliti bijeli luk?

Bijeli luk daje jelima jedinstvenu aromu, tako da se sadržaj soli, koji povećava krvni pritisak i negativno utiče na zdravlje, može bezbijedno smanjiti. Organsko jedinjenje alicin daje ovom povrću jedinstven miris, ukus i zdravstvene prednosti, uključujući snižavanje krvnog pritiska i holesterola.

Ali guljenje bijelog luka mnogima je najmanje omiljena aktivnost.

Evo šta treba da uradite da biste ubrzali proces: Odsijecite oba kraja čena bijelog luka, stavite ih u teglu i snažno protresite. Kora će se odvojiti, ostavljajući oguljene kriške koje se mogu isjeckati, narendati ili zgnječiti.

4. Kako oljuštiti bundavu?

Bundava je divana namirnica koja sadrži vitamin A i druge supstance korisne za kožu. Istraživanja su povezala karotenoida koji se nalaze u bundavi sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i poboljšanom funkcijom pluća. Međutim, tvrda kora sprječava mnoge da koriste ovo povrće u svojim kulinarskim eksperimentima.

Nakon pranja bundave, potrebno je da odsiječete ivice i isijecite je na velike kriške. Mogu se peći do pola, kada kora omekša i može se odvojiti u tankom sloju nalik papiru. Ovo će eliminisati potrebu za sječenjem žilave kože nožem i izbacivanjem viška pulpe. Ili čak možete pripremiti jelo direktno u “loncu” od bundave, sa koje treba samo da odsiječete vrh i uklonite sjemenke. Inače, sjeme se može očistiti od vlakana i ispeći u rerni. Dvostruka korist!

5. Kako oguliti avokado i šta učiniti ako plod nije zreo?

Avokado je bogat vitaminom E i mononezasićenim mastima, koji snižavaju nivo holesterola i smatraju se idealnim izvorom antioksidanata luteina i zeaksantina. Pronaći zreo avokado nije uvijek lako, a još je teže oguliti plod ako nije zreo. Da biste ubrzali proces zrenja, stavite avokado pored banane, ovaj metod funkcioniše sa drugim povrćem i voćem.

@bestrandomclipss_ Avocado Hack YOU SHOULD TRY LMAOOO #avocadohack #avocadohacks #kimlife #holyguacamole #roborockrun ♬ original sound – Your bae 🥰

Meki avokado prepolovite po dužini, a zatim okrenite dobijene polovine u suprotnim pravcima, jezgro treba lako da iskoči.

Ako avokado još uvek nije zreo, izvadite košticu, umotajte svaku polovinu u plastičnu foliju za mikrovalnu peć i pecite avokado u mikrovalnoj dva minuta. Zatim, stavite avokado pod mlaz hladne vode. Meso možete odvojiti kašikom od kore.

6. Kako brzo oljuštiti kuhana jaja?

Jaja sadrže esencijalne mikronutrijente, kao što su: proteini, vitamin D i vitamini B, koji su važni za mentalno zdravlje. Oni koji više vole jesti ovaj proizvod za doručak, duže zadržavaju osjećaj sitosti, što značajno pomaže u procesu mršavljenja. Postoji samo jedna loša strana jaja: sitni komadići ljuske koje je teško ukloniti.

Ovaj kuhinjski trik pomoći će vam da lakše oljuštite kuhana jaja:

Prvo ohladite kuhano jaje pod hladnom vodom, a zatim ga razbijte i pronađite najveći komad napuknute ljuske, koji bi sa sobom trebalo da povuče male izlomljene dijelove. Ako se to ne dogodi, uklonite ljuske sa vrha i dna jajeta i okrenite strane po stolu. Nakon ovog jednostavnog pokreta, kora će se lakše ukloniti. (Lepotaizdravlje.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje